Putin se confrunta cu rebeliuni tot mai multe in cadrul trupelor din Ucraina: „Razboiul impotriva unui vecin – cu care este usor sa comunici – este o povara psihologica pentru soldati”

externe

Presedintele rus Vladimir Putin se confrunta cu rebeliuni in randurile armatei ruse. Sunt informatii tot mai multe in legatura cu cazuri de insubordonare a ofiterilor.

Luni, un oficial de rang inalt din cadrul Departamentului american al Apararii a declarat ca agentia a primit rapoarte despre ofiteri din armata rusa care refuza sa urmeze ordinele in Ucraina. Declaratia a fost facuta dupa ce, de la inceputul razboiului, au aparut numeroase informatii despre moralul scazut al fortelor rusesti.

Oficialul de la Pentagon a precizat ca rapoartele se refera la ofiteri aflati in pozitii de nivel mediu, unii fiind la nivel de batalion. Afirmatia privind ofiterii care nu se supun ordinelor a urmat numeroaselor rapoarte, cum ar fi cel dintr-un articol din 1 martie al New York Times, care citeaza un oficial al Pentagonului care a declarat ca unitati intregi rusesti au depus armele mai degraba decat sa lupte cu fortele ucrainene. Potrivit oficialului, unele trupe rusesti isi sabotasera chiar propriile vehicule. Mai recent, guvernul ucrainean a declarat luna trecuta ca a aflat de trupe rusesti care au refuzat sa lupte.

Citeste si: Inregistrare SBU. Unii militari rusi isi saboteaza tancurile, toarna nisip in rezervoare: „Nu urmez ordine stupide, pur si simplu refuz”

„Exista motive intemeiate pentru moralul scazut de partea rusa. Razboiul nu merge bine. Scopul sau este neclar, iar lupta impotriva unui vecin – cu care este usor sa comunici – este o povara psihologica pentru soldati”, a declarat Michael Kimmage, profesor de istorie la Universitatea Catolica si fost membru al echipei de planificare a politicilor secretarului de stat la Departamentul de Stat, citat de Newsweek USA.

Desi Kimmage a declarat ca nu a vazut nicio dovada care sa sugereze o rebeliune generalizata in randul trupelor lui Putin, el a mentionat ca este „posibil sa existe miscari de razvratire in cadrul armatei ruse si nu numai la nivelurile inferioare”.

Comentariile de luni ale Pentagonului cu privire la ofiterii care nu respecta ordinele au venit dupa ce The New York Times a relatat pe 4 mai ca serviciile de informatii americane au furnizat Ucrainei date care au ajutat-o sa gaseasca si sa ucida generali rusi. Ulterior, Pentagonul a negat ca SUA ar fi furnizat Ucrainei informatii cu privire la localizarea ofiterilor militari rusi.

Directorul Agentiei de Informatii a Apararii, Scott Berrier, a declarat marti, in cadrul unei audieri in Senat, ca aproximativ opt pana la zece generali rusi au fost ucisi de cand au inceput atacurile Rusiei la sfarsitul lunii februarie. Berrier, un general-locotenent, a atribuit numarul mare de decese in randul ofiterilor rusi lipsei de subofiteri din cadrul armatei, ceea ce face ca liderii militari de rang superior sa fie fortati sa mearga in liniile periculoase ale frontului.

Lawrence Reardon, profesor asociat de stiinte politice la Universitatea din New Hampshire, a declarat pentru Newsweek ca acest tip de realitati din razboi ar putea duce la disensiuni atat in randul ofiterilor, cat si al soldatilor.

„Nu sunt surprins de povestile care descriu soldati rusi si chiar ofiteri de nivel mediu care refuza sa urmeze ordinele, deoarece se confrunta cu o forma diferita de razboi, in care soldatii nu se ingrijoreaza doar de minele terestre, ci si de drone nevazute si silentioase care zboara deasupra lor, lansand rachete si aruncand grenade asupra blindatelor si generalilor rusi”, a declarat Reardon.

El a adaugat ca majoritatea soldatilor din Ucraina „sunt recruti din inima Rusiei care au de-a face cu echipamente vechi sau defecte, nu au expertiza tehnologica” pentru a contracara armele sofisticate occidentale care merg in Ucraina. La fel ca Berrier, Reardon a citat lipsa subofiterilor din Rusia ca fiind o problema, spunand ca astfel de lideri ar putea ajuta „sa ii faca pe recruti sa se supuna ordinelor”.

„Insubordonarea si moralul scazut al trupelor sunt lucruri care se intampla in orice razboi”, a declarat Yuri Zhukov, profesor asociat la Universitatea din Michigan. „Parerea mea este ca Rusia are aproape sigur o problema de moral mai serioasa decat ucrainenii, iar ei se adapteaza pentru a incerca sa tina aceste cazuri sub control.”

El a adaugat: „In timp de razboi, fiecare parte are un stimulent pentru a minimiza public propriile pierderi si a umfla pierderile adversarului, inclusiv cazurile de soldati care se predau, dezerteaza si nu se supun ordinelor.”

Profesorul de stiinte politice de la Universitatea Northwestern, William Reno, a declarat ca are, de asemenea, impresia ca declaratiile oficialilor americani si europeni despre moralul scazut al Rusiei si disidenta ofiterilor sunt facute, in parte, ca o miscare strategica.

„Fara indoiala ca exista cazuri de insubordonare”, a spus Reno. „Agentiile americane capteaza tot felul de comunicatii rusesti de pe campul de lupta si observa miscarile de pe teren, asa ca as clasifica declaratia Departamentului Apararii drept o declaratie ‘nu falsa’.”

Reno a mai spus ca, in timp ce „armata Rusiei are in mod constant performante sub asteptari”, astfel de declaratii „joaca in favoarea preocuparilor unor rusi, membri ai elitei si nu numai, ca sistemul lor este foarte slab la corectarea cursului”.

„Escaladarea si umbra nucleara sunt preocupari reale in acest context, avand in vedere mana foarte slaba a Moscovei in acest moment”, a spus el. „Asta inseamna, de asemenea, ca finalul jocului din perspectiva NATO ar implica prabusirea sistemului politic al Rusiei din interior”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: