Putin se intalneste cu Xi Jinping. Prima intalnire fata in fata de la invazia Rusiei in Ucraina

externe

Liderul chinez Xi Jinping si presedintele rus Vladimir Putin se vor intalni in marja unui summit care va avea loc saptamana viitoare in Uzbekistan, a declarat miercuri trimisul Rusiei la Beijing, Andrei Denisov, potrivit agentiei ruse de presa de stat TASS, citata de CNN.

Intalnirea, care va fi la summitul Organizatiei de Cooperare de la Shanghai (OCS), ar fi prima intalnire fata in fata intre cei doi lideri, care au stabilit o relatie stransa de la invazia rusa in Ucraina la inceputul acestui an.

De asemenea, ar fi prima calatorie in strainatate pentru Xi de la inceputul pandemiei de coronavirus.
Summitul OCS va avea loc intre 15 si 16 septembrie la Samarkand.

Intre timp, guvernul Statelor Unite a anuntat ca nu intentioneaza sa desemneze Rusia ca stat sponsor al terorismului.

Anuntul a survenit la o zi dupa ce presedintele Joe Biden i-a raspuns unui reporter ca administratia sa nu are in plan sa faca o astfel de desemnare. Biden nu a dat insa alte detalii.

‘Consideram ca, pur si simplu, acesta nu este cea mai buna si mai eficienta cale de a continua sa tragem Rusia la raspundere’, a declarat marti John Kirby, coordonatorul pentru comunicatii strategice al Consiliului de Securitate Nationala de la Casa Alba.

‘Nu a fost (o idee) respinsa cu usurinta. Am analizat-o serios’, a adaugat el.

Guvernul american a luat in considerare posibilele ramificatii ale unei astfel de desemnari, a discutat cu experti si a ajuns la concluzia ca o astfel de desemnare ar putea, in fapt, sa impiedice eforturile ONG-urilor de a livra sprijin umanitar Ucrainei, a spus Kirby.

El a adaugat ca desemnarea ar fi putut totodata sa afecteze negativ pozitia Ucrainei la masa negocierilor daca discutiile cu Rusia s-ar relua.

Parlamentul leton a desemnat recent Rusia ca stat sponsor al terorismului, iar guvernul ucrainean a cerut Statelor Unite sa ia aceeasi masura.

Pe lista statelor desemnate de SUA ca sponsori ai terorismului se afla in prezent Siria, Iran, Coreea de Nord si Cuba, toate fiind supuse de Washington unor sanctiuni care vizeaza ajutorul pentru dezvoltare, exporturile de armament si sectorul financiar.

Mai mult despre: ,

Comentarii: