Putin si-a luat teapa de la Erdogan. Expert militar rus: „Livrarea de sisteme S-400 Turciei a reprezentat o greseala grava”

externe

Turcia este dispusa sa coopereze cu SUA in privinta achizitionarii sistemelor de aparare antiracheta Patriot, ceea ce demonstreaza o „reverenta” facuta de Ankara Washingtonului, precum si faptul ca Turcia nu este un aliat sigur pentru Moscova, a declarat sambata expertul militar rus Konstantin Sivkov, capitan de rangul I, membru corespondent al Academiei de stiinta in domeniile rachetelor si artileriei din Moscova, intr-o interventie la postul de radio rusesc NSN, preluat de Rambler.ru si citat de Agerpres.

In acest context, in opinia sa, orice cooperare cu Turcia in domeniul tehnologiei militare este o greseala si poate reprezenta o amenintare serioasa pentru Rusia.

„Consider ca, in acest context, livrarea de sisteme S-400 Turciei a reprezentat o greseala grava. Pentru ca acum aparitia acestor sisteme in Turcia poate constitui o amenintare serioasa pentru noi”, a spus Sivkov.

La jumatatea lunii septembrie, Rusia a incheiat a doua etapa a transferului catre Ankara a sistemelor sale S-400, transfer pe care l-a inceput la 27 august 2019. In acelasi timp, continua activitatile de instalarea a sistemului de rachete rusesc si de instruire a personalului turc. Sistemele de aparare antiaeriana ruse sunt prevazute sa fie puse in functiune in aprilie 2020, conform surselor de la Ankara, citate de agentiile de presa ruse.

Contractul de furnizare a sistemelor de rachete antiaeriene S-400 a fost semnat de catre cele doua tari in urma cu doi ani, fiind estimat la 2,5 miliarde de dolari. Acesta a afectat semnificativ relatiile turco-americane. Ca raspuns, Washingtonul a suspendat livrarea avioanelor militare multirol F-35 catre Turcia. A

Mai mult despre: ,

Comentarii: