Putin si Xi Jinping discuta joi despre Ucraina in cadrul primei intalniri fata in fata din ultimii ani: „China intelege in mod clar motivele care au fortat Rusia sa lanseze operatiunea sa militara speciala”

externe

Presedintele rus Vladimir Putin si cel chinez, Xi Jinping, vor discuta joi despre Ucraina si Taiwan in cadrul unei intalniri care va avea loc in Uzbekistan si care, potrivit Kremlinului, va avea o „semnificatie speciala”, avand in vedere situatia geopolitica, informeaza Reuters.

Xi va parasi China pentru prima data in mai bine de doi ani pentru o calatorie in aceasta saptamana in Asia Centrala, unde se va intalni cu Putin

„Presedintii vor discuta atat agenda bilaterala, cat si principalele subiecte regionale si internationale”, a declarat Iuri Usakov, consilier al Kremlinului, in cadrul unui briefing la Moscova.

„In mod firesc, ei vor face o evaluare pozitiva a nivelului de incredere fara precedent in cadrul parteneriatului strategic bilateral”, a adaugat el.

Aprofundarea parteneriatului „fara limite” dintre superputerea in ascensiune China si titanul resurselor naturale Rusia este o evolutie geopolitica pe care Occidentul o urmareste cu ingrijorare.

Intalnirea ii va oferi lui Xi oportunitatea de a-si sublinia influenta, in timp ce Putin poate demonstra inclinarea Rusiei spre Asia. Ambii lideri isi pot arata opozitia fata de Statele Unite chiar in momentul in care Occidentul incearca sa pedepseasca Rusia pentru ceea ce Moscova numeste „operatiunea militara speciala” din Ucraina.

Potrivit Kremlinului, cifra de afaceri comerciala dintre cele doua tari a ajuns la 140 de miliarde de dolari in 2021, in timp ce pentru primele sapte luni ale acestui an a fost de aproape 93 de dolari.

China este cel mai mare cumparator de petrol al Rusiei, una dintre principalele surse de venituri pentru visteria de stat a Moscovei.

De asemenea, Rusia se straduieste sa isi sporeasca vanzarile de gaze catre China si sa construiasca noi conducte catre aceasta tara, in conditiile in care livrarile sale de gaze catre Europa au fost reduse in mod semnificativ pe fondul disputei privind Ucraina.

Usakov a declarat ca Moscova apreciaza pozitia Chinei fata de ceea ce el a numit „criza ucraineana”, afirmand ca Beijingul a adoptat o „abordare echilibrata” fata de conflict.

China „intelege in mod clar motivele care au fortat Rusia sa lanseze operatiunea sa militara speciala. Aceasta chestiune, desigur, va fi discutata in detaliu in timpul urmatoarei intalniri”, a declarat Usakov.

Intalnirea dintre Xi si Putin in Uzbekistan va avea loc in marja summitului Organizatiei de Cooperare de la Shanghai, care se va desfasura in vechiul oras de pe Drumul Matasii, Samarkand, din Uzbekistan.

Usakov a declarat ca nu se asteapta ca in Uzbekistan sa fie semnate noi acorduri energetice cu China.

Mai mult despre: ,

Comentarii: