externe

Putin spune ca Moscova va stationa arme nucleare in Belarus, pentru prima data din anii 1990

Rusia va stationa arme nucleare tactice in Belarus, a declarat, sambata, presedintele Vladimir Putin, fiind pentru prima oara de la mijlocul anilor 1990 cand Moscova va avea astfel de arme in afara tarii, potrivit Reuters.

Putin a facut anuntul intr-un moment in care tensiunile cu Occidentul din cauza razboiului din Ucraina sunt in crestere si in timp ce unii comentatori rusi speculeaza cu privire la posibile lovituri nucleare.

Liderul rus a declarat, la televiziunea de stat, ca presedintele belarus Alexander Lukasenko a ridicat de multa vreme problema stationarii armelor nucleare tactice in tara sa, care se invecineaza cu Polonia, membru NATO.

„Nu este nimic neobisnuit: in primul rand, Statele Unite au facut asta de zeci de ani. Ele si-au desfasurat de mult armele nucleare tactice pe teritoriul tarilor aliate. Am convenit ca vom face acelasi lucru – fara a ne incalca obligatiile, subliniez, fara a ne incalca obligatiile internationale privind neproliferarea armelor nucleare”, a spus el.

Putin nu a precizat cand vor fi transferate armele in Belarus

Rusia va finaliza constructia unei instalatii de depozitare pentru arme nucleare tactice in Belarus pana la 1 iulie, a spus Putin, adaugand ca Moscova nu va transfera de fapt controlul armelor catre Minsk.

Rusia a stationat in Belarus 10 avioane capabile sa transporte arme nucleare tactice, a spus el, adaugand ca Moscova a transferat deja in Belarus o serie de sisteme de rachete tactice Iskander care pot fi folosite pentru lansarea de arme nucleare.

Cand Uniunea Sovietica s-a prabusit in 1991, arme nucleare au fost desfasurate in cele patru state proaspat independente: Rusia, Ucraina, Belarus si Kazahstan. In mai 1992, cele patru state au convenit ca toate armele ar trebui sa aiba sediul in Rusia, iar transferul focoaselor din Ucraina, Belarus si Kazahstan a fost finalizat in 1996.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Fara precedent. Pompierii francezi s-au unit si declanseaza greva: „Trebuie sa ne ocupam si de scutere cazute pe strada, agresiuni, betii pe drumuri publice”

Pentru prima data, cele noua sindicate care ii reprezinta pe pompierii francezi isi unesc fortele…

1 minut ago

Simion (AUR) ameninta dupa atentatul din Slovacia: „Nu m-ar mira daca aceste gesturi extreme o sa fie copiate inclusiv la noi in tara”

Liderul AUR, George Simion, sustine intr-o postare pe blogul lui ca atentatul impotriva premierului slovac…

2 ore ago

Facebook si Instagram sunt vizate de inca doua investigatii in baza Legii UE privind serviciile digitale: „Dorim sa protejam sanatatea mentala si fizica a tinerilor”

Facebook si Instagram fac obiectul a inca doua investigatii in temeiul Legii privind serviciile digitale…

6 minute ago

Fortele ucrainene au impiedicat blindatele Rusiei sa intre in zona urbana din Vovceansk (Harkov)- Statul Major General

Fortele de aparare ucrainene au dejucat planurile Rusiei de a intra in zona urbana a…

7 minute ago

Ingrijorare la Washington, Rusia ar fi invatat in Ucraina cum sa contracareze armele trimise de SUA – NYT

Casa Alba este ingrijorata de faptul ca Rusia si-a dat seama cum sa contracareze multe…

O oră ago