Putin: „SUA au mintit. Sistemele antiracheta din Romania si Polonia, AMENINTARE la adresa Rusiei”

news

Extinderea sistemului antiracheta al Statelor Unite in Europa de Est reprezinta o amenintare la adresa capacitatilor nucleare ruse, afirma, potrivit Reuters, presedintele Rusiei, Vladimir Putin, exprimand preocupare ca infrastructura ofensiva a NATO se apropie de frontierele ruse.

Extinderea sistemului Statelor Unite de aparare antibalistica reprezinta o amenintare la adresa capacitatilor nucleare ruse, a declarat Vladimir Putin la Formul de discutii Valdai, desfasurat joi in statiunea Soci, pe litoralul rus al Marii Negre.

„Bazele antibalistice americane construite in Europa de Est pot gazdui sisteme militare ofensive”, a subliniat Vladimir Putin, potrivit Reuters, exprimand preocupare ca infrastructura militara a Aliantei Nord-Atlantice se apropie de frontierele Rusiei.

„Folosirea ca pretext a unui atac nuclear al Iranului a distrus baza securitatii internationale moderne – Tratatul Anti Balistic (ABM). Statele Unite s-au retras unilateral din acest tratat. Coincidenta face ca problema iraniana a fost rezolvata, astfel ca nu mai exista nicio amenintare din partea Iranului, cum nici nu a fost, exact cum a spus Rusia de la inceput. Cauza pentru care partenerii nostri americani au ajuns sa extinda sistemul antiracheta a disparut. Ar fi rezonabil ca planul dezvoltarii sistemului antiracheta sa fie oprit. Ce se intampla insa? Nimic de acest fel, chiar invers, totul continua”, a adaugat Vladimir Putin, citat de Mediafax.

„Recent, Statele Unite au efectuat primul test al sistemului antiracheta in Europa. Ce inseamna acest lucru? Ca am avut dreptate cand ne-am certat cu partenerii nostri americani. Incearca inca o data sa induca in eroare intreaga lume. Pentru a o spune clar, au mintit. Nu a fost vorba de presupusa amenintare iraniana, care nu a existat niciodata. Este vorba de o tentativa de distrugere a echilibrului strategic, de schimbare a balantei fortelor in favoarea lor, nu doar pentru a exercita dominatie, ci pentru a le dicta tuturor: concurentilor de la nivel geopolitic si aliatilor. Este vorba de un scenariu foarte periculos, daunator pentru toata lumea, inclusiv pentru Statele Unite. Sistemul de disuasiune nucleara si-a pierdut valoarea”, a atras atentia liderul de la Kremlin, potrivit site-ului Presedintiei Rusiei.

Statele Unite au efectuat efectuat marti, in largul Marii Britanii, un test pentru interceptarea unei rachete balistice, verificand sisteme de tip SM-3, similare cu cele care vor fi instalate in Romania. Un obuz balistic fara incarcatura a fost interceptat cu un sistem de tip Aegis SM-3 maritim. Un sistem SM-3 terestru va fi instalat in baza antiracheta de la Deveselu (judetul Olt).

Saptamana trecuta, Rusia avertiza ca elementele antiracheta care urmeaza sa fie instalate la Deveselu reprezinta incalcari ale Tratatului fortelor nucleare intermediare (INF), cerand Romaniei si SUA sa constientizeze „responsabilitatea” montarii acestor sisteme si sa renunte la plan „cat nu este prea tarziu”. Decizia de instalare a sistemelor de tip MK-41 (n.red. – Aegis, conform terminologiei NATO) „risca sa devina o provocare grava la adresa securitatii internationale”, a declarat Mihail Ulianov, director al Departamentului pentru neproliferare si controlul armamentului din cadrul Ministerului rus de Externe. „Acest pas va fi o noua incalcare flagranta de catre Statele Unite a Tratatului fortelor nucleare intermediare”, a acuzat oficialul rus. „Statele Unite si Romania trebuie sa inteleaga amploarea reala a responsabilitatii acestui sistem si sa isi dea seama ca pot renunta la acest plan cat nu este prea tarziu”, a adaugat Mihail Ulianov.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: