Putin sustine ca Ucraina nu a existat ca stat inainte de URSS: „Scopul operatiunii speciale este de a lichida enclava antiruseasca care se creeaza pe teritoriul Ucrainei”

externe

Presedintele rus Vladimir Putin a anuntat joi ca scopul „operatiunii militare speciale” din Ucraina este de „a lichida enclava antiruseasca care se creeaza pe teritoriul Ucrainei”.

„Pe teritoriul Ucrainei de astazi a inceput sa se creeze o enclava antiruseasca, care ameninta tara noastra. Prin urmare, baietii nostri, care lupta acolo, ii protejeaza atat pe locuitorii din Donbas, cat si pe Rusia insasi. Si acest lucru, desigur, merita sprijinul intregii societati”, a declarat seful statului in timpul unei conversatii cu elevii la lectia deschisa „Conversatie despre lucruri importante” din Kaliningrad, anunta Interfax.

Vorbind despre acuzatiile de agresiune din partea Federatiei Ruse impotriva Ucrainei, Putin a declarat: „Toata lumea crede ca astazi are loc un fel de agresiune din partea Rusiei, nimeni nu stie sau nu intelege ca dupa lovitura de stat din 2014 din Ucraina, locuitorii din Donetk, Luhansk, in mare parte, cel putin in Crimeea, nu au vrut sa recunoasca rezultatele acelei lovituri de stat”.

Precizand ca toate acestea „nu sunt chiar un subiect copilaresc, dar este destul de usor de inteles”, presedintele a spus ca „de fapt a fost pornit un razboi impotriva lor, opt ani de razboi”.

„Sarcina noastra, misiunea noastra, a soldatilor, a militiei din Donbas, este de a opri acest razboi, de a proteja oamenii si, bineinteles, de a proteja Rusia insasi”, a subliniat Putin.

Putin a mai sustinut ca „Ucraina nu a avut niciodata statut de stat inainte de formarea Uniunii Sovietice”.

„Nu a existat un astfel de stat. Dupa revolutia din 1917, au fost create tot felul de cvasi-state, iar apoi, in timpul formarii Uniunii Sovietice, a aparut Ucraina. Partidul Comunist, care se afla la putere la acea vreme, a format republici unionale, transferand o mare parte din teritoriile istorice rusesti, inclusiv Donbas, in Ucraina, chiar daca locuitorii din Donbas nu doreau acest lucru. Iar documentele atesta acest lucru”, a declarat Putin.

Potrivit acestuia, Luhansk si Donetk (pe atunci republica Krivoy Rog) ar fi trebuit sa faca parte din Rusia. „Si atunci Vladimir Ilici Lenin a spus: ‘Trebuie sa redecidem’. Si au dat-o Ucrainei in formare. Si nimeni nu o stie acolo”, a mai sustinut Putin.

Mai mult despre: ,

Comentarii: