externe

Putin, tot mai nervos: „SUA au venit la noi acasa cu rachetele lor! Este inacceptabila orice extindere suplimentara a NATO spre est”. Refuza sa ofere garantii ca Ucraina nu va fi invadata

Presedintele rus Vladimir Putin a cerut joi Occidentului sa actioneze rapid pentru a satisface solicitarile Rusiei privind garantii de securitate care sa impiedice extinderea NATO in Ucraina si desfasurarea de arme ale aliantei militare in aceasta tara.

Vorbind in timpul unei conferinte de presa anuale maraton, liderul rus a salutat discutiile cu SUA, care vor incepe luna viitoare la Geneva, dar a avertizat cu severitate ca Moscova se asteapta ca discutiile sa produca rezultate rapide.

„Le-am transmis in mod clar si precis ca orice extindere suplimentara a NATO spre est este inacceptabila”, a spus Putin, citat de AP.

„Noi suntem cei care punem rachete in apropierea granitelor SUA?”, a intrebat Putin nervos. „Nu, sunt SUA care au venit la noi acasa cu rachetele lor. Ele se afla deja in pragul casei noastre. Este  excesiva cererea sa nu plasaze sisteme ofensive in apropierea casei noastre?”, a continuat Putin.

Intrebat de un reporter occidental daca ar putea oferi garantii ca Rusia nu va invada Ucraina, Putin a rabufnit in replica: „Voi sunteti cei care trebuie sa ne dati garantii si sa ni le dati imediat, acum, si sa nu mai vorbim degeaba despre asta timp de decenii”.

„Cum ar reactiona americanii daca am pune rachetele noastre la granitele SUA cu Canada sau Mexic?”, a exclamat el.

SUA si aliatii sai au declarat ca nu vor oferi Rusiei genul de garantii privind Ucraina pe care le doreste Putin. Oficialii americani se consulta cu aliatii europeni inainte de discutiile de la Geneva.

Liderul rus a acuzat, in timpul conferintei sale de presa, ca Occidentul a „inselat, a escrocat in mod flagrant” Moscova prin oferirea de promisiuni verbale in anii 1990 de a nu extinde prezenta NATO spre est, insa apoi s-a extins si a incorporat fostele tari din blocul sovietic din Europa Centrala si de Est si fostele republici sovietice din tarile baltice.

Polonia, Ungaria si Republica Ceha au aderat la NATO in 1999, urmate in 2004 de Bulgaria, Romania, Slovacia, Slovenia si fostele republici sovietice Estonia, Letonia si Lituania. In anii urmatori, Albania, Croatia, Muntenegru si Macedonia de Nord au aderat si ele, ceea ce a dus numarul membrilor NATO la 30 de tari.

„Nu noi suntem cei care amenintam pe cineva”, a declarat Putin. „Suntem noi cei care am venit la granitele SUA sau ale Marii Britanii? Nu, ei au venit la noi, iar acum spun ca Ucraina va fi in NATO”.

El a acuzat Occidentul ca incearca sa faca din Ucraina „o tara anti-Rusia, intarita constant cu arme moderne si care spala creierul populatiei”.

Rusia nu poate continua sa traiasca anticipand amenintarile de securitate iminente reprezentate de posibila desfasurare a armelor occidentale in Ucraina, a spus Putin: „Ar trebui ca Rusia sa traiasca in mod constant uitandu-se peste umar la ce se intampla si la ce noi sisteme de arme sunt puse acolo? Trebuie sa ne gandim la asigurarea securitatii noastre”.

El a sustinut ca armele occidentale ar putea incuraja fortele extremiste din Ucraina sa incerce sa recastige prin forta controlul asupra regiunilor separatiste sustinute de Rusia si chiar sa incerce sa recupereze Crimeea, pe care Rusia a anexat-o de la Ucraina in 2014.

Liderul rus a sustinut ca exprimarea ingrijorarii occidentale cu privire la o presupusa invazie rusa ar putea fi un preludiu la o posibila incercare a Ucrainei de a lansa o ofensiva impotriva rebelilor din est, dupa doua incercari esuate in trecut.

„Exista impresia ca ei pregatesc o a treia operatiune militara si ne avertizeaza sa nu ne amestecam”, a spus el.

Oficialii ucraineni au negat intentia de a lansa o ofensiva impotriva separatistilor.

Rusia a anexat peninsula ucraineana Crimeea in 2014 si, la scurt timp dupa aceea, a sprijinit rebeliuni separatiste in estul tarii. Luptele, care au inceput in urma cu mai bine de sapte ani, au ucis peste 14.000 de persoane si au devastat centrul industrial al Ucrainei, cunoscut sub numele de Donbas.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Recent Posts

Surse politice: Cozmin Gusa ar putea candida ca independent la alegerile prezidentiale din toamna din partea „polului suveranist”

Conform unor surse politice, Cozmin Gusa va fi propus pentru o candidatura independenta la alegerile…

7 minute ago

Ipocrizie fara limite: dupa ce a incurajat luni intregi blocarea oricarui ajutor pentru Ucraina, Donald Trump cere Europei „sa se miste” in sprijinul acesteia

Fostul presedinte american Donald Trump, candidat la Casa Alba, a cerut joi Europei sa se…

38 de minute ago

Statele Unite au blocat in mod decisiv aderarea deplina a unui stat palestinian la ONU

Statele Unite au pus capat joi sperantei firave a palestinienilor de a deveni membri cu…

O oră ago

Iranul ameninta ca va construi o bomba nucleara daca va fi atacat de Israel: „Sambata am folosit doar arme vechi”

Iranul ameninta ca va construi o bomba nucleara daca va fi atacat de fortele israeliene,…

12 ore ago