externe

Putin, vizita surpriza in Ciukotka, la 100 km de SUA. Anul trecut, un inalt oficial rus a amenintat ca Rusia ar putea cere inapoi Alaska

Presedintele Vladimir Putin a sosit in vizita in Ciukotka, in Extremul Orient rus, a anuntat miercuri presa rusa de stat. Este pentru prima data cand Putin viziteaza aceasta regiune de cand a devenit presedinte al Rusiei. Ciukotka se afla la mai putin de 100 km de granita SUA.

Putin a sosit la Anadir, capitala locala a regiunii Ciukotka, precizeaza Reuters.

Ciukotka este cea mai estica regiune a Rusiei, cu o granita maritima pe stramtoarea Bering. Dincolo se afla statul american Alaska.

Citeste si: Moscova ameninta SUA ca ar putea cere inapoi Alaska: „Cand SUA incearca sa dispuna de resursele noastre in strainatate sa se gandeasca ca si noi avem ceva de revendicat”

Presedintele Dumei de Stat a Rusiei, Viaceslav Volodin, a avertizat in iulie 2022 ca Rusia ar putea cere inapoi Alaska daca SUA continua sa confiste resursele rusesti in strainatate.

„Decenta nu este o slabiciune. Avem intotdeauna ceva un raspuns. America sa isi aminteasca intotdeauna ca exista o parte din teritoriul sau, Alaska. Cand incearca sa dispuna de resursele noastre in strainatate, inainte de a face acest lucru, sa se gandeasca ca si noi avem ceva de revendicat”, a declarat Volodin, citat de Jerusalem Post.

Politicianul rus s-a referit la o amenintare pe care a facut-o anterior de a denunta un tratat maritim intre Norvegia si Rusia dupa ce unele transporturi au fost blocate sa traverseze apele norvegiene, spunand ca Norvegia a permis apoi ca transporturile sa treaca.

Volodin a subliniat, de asemenea, ca Rusia nu se amesteca in afacerile Americii, spunand ca politicienii americani au acuzat Rusia pentru tot ceea ce se intampla in tara.

Rusia a colonizat Alaska la sfarsitul anilor 1700, dar a vandut teritoriul SUA in 1867.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Rusia tine sa dea lectii de umanitate Parisului: „Franta sa se abtina de la utilizarea fortei impotriva protestatarilor din Noua Caledonie”

Rusia cere Frantei sa se abtina de la utilizarea fortei impotriva protestatarilor din Noua Caledonie…

2 minute ago

Tentativa de lovitura de stat in Congo. Armata: „Actiunea a fost inabusita in fasa”

Armata congoleza afirma ca a "dejucat o lovitura de stat" duminica dimineata devreme si a…

38 de minute ago

„Viata premierului slovac Robert Fico nu mai este in pericol”, anuntat vicepremierul. „Dar starea sa ramane grava si necesita ingrijiri intensive”

Viata premierului slovac Robert Fico nu mai este in pericol, la patru zile dupa atentatul…

32 de minute ago

Atac rusesc cu drone asupra Kievului si Odesei. Ucrainenii au lovit Sevastopolul duminica dimineata

Potrivit fortelor aeriene ucrainene, zonele afectate au inclus Kievul, regiunea Vinita din sud-vestul capitalei, regiunea…

3 ore ago

Catalin Drula: „Trebuie sa avem un program national de oprit mafia. In toata tara avem metode mafiote de a lucra”

Presedintele USR Catalin Drula a declarat ca in toata tara "PSD si PNL au cuplat…

O oră ago