externe

Putin vrea sa atace iar Kievul. La Kremlin se vorbeste de victoria totala in cateva luni: „O sa-i omoram oricum”

Trupele ruse continua sa avanseze in Donbas cu destul de mare viteza, fapt ce devine tot mai clar si din declaratiile oficialilor de la Kiev. Inclusiv presedintele Volodimir Zelenski a declarat, in alocutiunea de vineri noapte, ca „Donbasul va fi din nou ucrainean”, lasand impresia ca deja a fost pierdut.

Avansul din est pare ca le da curaj rusilor. Doua surse apropiate de Kremlin si una chiar de la Palatul Prezidential au transmis pentru publicatia independenta Meduza.io ca sunt din nou discutii despre posibilitatea atacarii Kievului.

Si atmosfera a devenit tot mai optimista ca fortele Rusiei vor fi victorioase si Ucraina va fi cucerita in doar cateva luni.

Pentru castigarea Luganskului si Donetkului termenul avansat de Kremlin este chiar finalul lunii mai, deci in doar trei zile.

La acest moment, doar 5% din teritoriul Lugansk si putin peste 40% din Donetk mai sunt sub controlul ucrainenilor. Odata cucerit estul, rusii vor sa revina la obiectivele majore, anuntate de Putin pe 24 februarie – „denazificarea si demilitarizarea Ucrainei”.

Amintim ca dupa primele infrangeri usturatoare, Moscova si-a schimbat retorica, incepand sa vorbeasca doar de „eliberarea Donbasului”. Insa asta nu a insemnat ca a renuntat la planurile initiale.

„O sa-i omoram oricum (pe ucraineni, n.red.). Cel mai probabil, pana in toamna totul se va fi incheiat”, a spus una dintre surse.

Intre timp, liderii rusi fac tot ce pot sa securizeze Donbasul. Andrei Turchak, secretarul general al Rusiei Unite, partidul lui Putin, face vizite regulate in Donbas, si chiar a pus cu mana lui un steag rus pe cladirea primariei unui sat din regiunea Zaporojie.

Si Serghei Kirienko, presedintele partidului, a vizitat Donbasul. Ba chiar este cel care conduce din umbra acum autoproclamatele republici Donetk si Lugansk. Practic, este seful separatistilor si pregateste acolo organizarea de referendumuri pentru alipirea la Rusia.

Ei vor ca estul sa fie securizat, pentru a avea avant pentru asaltul asupra Kievului. Principalul lucru pe care se bazeaza, potrivit uneia dintre surse, e ca Occidentul nu va mai putea sustine mult timp Ucraina la nivelul de acum.

„Mai devreme sau mai tarziu, Europa va obosi sa ajute, si cu bani, si cu arme, ambele devenind tot mai necesare statelor europene. Si odata ce vine toamna, vor trebui sa inceapa negocierile cu Rusia pentru gaz si petrol, necesare pentru a se incalzi in sezonul rece”, a spus o alta sursa.

In plus, Kremlinul se bazeaza pe faptul ca Rusia are mai multe reusrse decat Ucraina, cu tot cu ajutorul pe care il ofera Occidentul.

„Da, blitzkriegul nu a functionat, au fost erori vizibile. Dar asta nu inseamna ca victoria nu va fi a noastra”, spune sursa apropiata de Kremlin.

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Recent Posts

„Tehnologie de varf” ruseasca: peste jumatate dintre cipurile pentru computer produse de compania ruseasca Baikal Electronics sunt defecte din fabricatie

Mai mult de jumatate din procesoarele fabricate de cel mai mare producator rusesc de componente…

31 de minute ago

Cine l-a „razgandit” pe premier? Marcel Ciolacu anunta ca supermarketurile nu vor fi inchise in weekend: „Din toate semnalele primite, rezulta clar ca nu e oportun”

In deschiderea sedintei de guvern de astazi, premierul Marcel Ciolacu a anuntat ca marile lanturi…

44 de minute ago

Candidatul republican Mark Robinson, sustinut de Trump pentru postul de guvernator in Carolina de Nord, afirma ca tehnologia de televiziune „vine de la Satana”

In timpul unui discurs tinut in fata membrilor Partidului Republican din Lee County, Florida, Mark…

2 ore ago

Un jandarm din Bihor, lovit de un individ cu o doza de bere in cap, va primi de la acesta daune morale in valoare de 5.000 de euro

Un barbat din Butani, judetul Bihor, a fost condamnat la inchisoare cu suspendare si la…

2 ore ago