Putin vrea sa ia masuri dure contra imigratiei dupa atacul de la Moscova. Acest lucru ar agrava si mai mult deficitul de forta de munca al Rusiei

externe

Rusia, Armenia, aderare, Statutul de la Roma, Tribunalul Penal International, arestare, Vladimir Putin, criminal de razboi

Reprimarea imigratiei in Rusia ar putea sfarsi prin a da o alta lovitura serioasa economiei sale, in conditiile in care natiunea sufera deja de o lipsa severa de muncitori, relateaza Business Insider.

Kremlinul a semnalat ca va inaspri restrictiile privind imigrantii care vin in Rusia, dupa ce un atac terorist la un concert din Moscova a ucis peste 140 de persoane si a ranit peste 100. Autoritatile ruse au declarat ca s-a constatat ca unii dintre atacatori aveau actele de imigrare expirate, a relatat Bloomberg.

Legiuitorii lucreaza acum la adoptarea unor noi reguli care impun migrantilor sa inregistreze un profil digital cu date biometrice pentru a putea lucra in Rusia. Intre timp, Rusia a inregistrat o intensificare a deportarilor, instantele din Sankt Petersburg ordonand ca 466 de migranti sa paraseasca Rusia de la atac, potrivit postului de presa independent rus Meduza.

Aceste masuri ar putea afecta in cele din urma economia Rusiei, care se confrunta cu o lipsa acuta de lucratori disponibili. Forta de munca a natiunii avea un deficit de aproape 5 milioane de persoane la sfarsitul anului 2023, potrivit unei estimari a ziarului rusesc Izvestia.

Rusia a devenit si mai dependenta de muncitorii migranti de la invazia sa in Ucraina, care a determinat aproape un milion de rusi sa paraseasca tara in 2022. Natiunea are acum in jur de 3,5 milioane pana la 5 milioane de lucratori migranti, a estimat Bloomberg Economics, desi doar 1,7 milioane sunt inregistrati in statisticile oficiale.

Economistii au avertizat cu privire la consecintele pe termen lung ale deficitului de forta de munca din Rusia, care ar putea sa afecteze si mai mult perspectivele de crestere ale natiunii. Pierderea a doar 300.000 de lucratori in plus ar putea reduce PIB-ul natiunii cu 0,2% in urmatorul an, a estimat Bloomberg, ceea ce ar putea, de asemenea, sa alimenteze inflatia si sa mentina ratele dobanzilor la un nivel mai ridicat pentru mai mult timp.

Aceste consecinte sunt o dovada a numeroaselor moduri in care Rusia a platit pretul pentru invazia sa in Ucraina. Desi cheltuielile militare au sustinut economia Rusiei pe termen scurt, acest lucru nu poate dura la nesfarsit, au avertizat recent cercetatorii europeni, care au prezis o traiectorie de crestere mult mai lenta pentru Moscova in 2024.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: