Putini au sesizat. Dragnea tocmai a anuntat cand va fi data ordonanta de amnistie: „Jandarmeria sa fie pregatita”

opinii

Liviu Dragnea a fost prezent, duminica seara, la Romania TV unde a vorbit apasat despre amnistie si a lansat cateva scenarii privind perioada urmatoare. Asambland mai multe elemente din discursul lui Dragnea se poate ajunge la concluzia ca ordonanta de urgenta privind amnistia si gratierea va fi data catre sfarsitul lunii octombrie.

Discursul alunecos al liderului PSD prezinta suficiente elemente pentru a decodifica planurile sale pentru perioada urmatoare. La fel ca inainte de protestul din 10 august, cand a anuntat ca „jandarmii sunt pregatiti sa apere ordinea constitutionala”, desi nu era niciun element solid care sa indice ce va urma, si duminica seara seful PSD a lansat narativul pentru perioada extrem de fierbinte care va urma in octombrie.

Dar sa o luam in ordine. Problema cea mai presanta si fierbinte pentru Liviu Dragnea este previzibila condamnare definitiva in procesul angajarilor fictive de la CJ Teleorman. Dragnea nu-si face iluzii in privinta sentintei judecatorilor, de altfel a si spus ca „nu mai am asteptari de la acest recurs”. Ca atare, solutia de a scapa de puscarie ramane aceeasi, pe care a evidentiat-o din nou duminica seara: amnistia.

„La un moment dat, in aceasta tara trebuie data amnistia. Nu stiu cand. Peste un an, peste doi, cand vor dori Parlamentul sau Guvernul. Pentru ca nu mai vorbim de alte abuzuri, miile de magistrati carora li s-au facut dosare penale credeti ca ei au judecat sau judeca doar dupa propria constiinta si doar dupa probe, dincolo de orice indoiala rezonabila? Eu cred ca nu. Cand considera partidul, cand considera coalitia, cand considera Guvernul trebuie sa fie data”, a declarat Liviu Dragnea.

Evident ca Dragnea nu va astepta doi ani pentru aceasta amnistie cand pe el il asteapta sentinta de condamnare in urmatoarele cateva luni. Potrivit numeroaselor informatii provenite atat din mediul guvernamentul cat si din PSD, adoptarea ordonantei de amnistie este impiedicata de catre Tudorel Toader, ministrul Justitiei. Dragnea a anuntat duminica cum va rezolva aceasta problema, in doi pasi. In primul rand, il va remania pe Tudorel Toader, mesaj transmis aproape explicit: „Evaluarea ministrului Justitiei se face ca la orice ministru care ocupa un post al PSD. Nu am inteles de ce colegii de la ALDE au spus ca nu trebuie schimbat un ministru care ocupa un post al PSD”. Apoi, va fi schimbata procedura de adoptare a ordonantelor, astfel incat noul ministru al Justitiei sa nu se confrunte cu opozitia functionarilor din minister: „Unii ministri nu pot sa treaca de robia in care i-au adus unii functionari. Am vazut proiecte initiate de anumiti ministri care trebuiau sa fie semnate de 12 functionari. Nu se poate asa ceva”.

Remanierea va avea loc dupa referendum, in saptamana imediat urmatoare, a precizat Dragnea. Noul ministru al Justitiei, al carui nume se zvoneste ca va fi Eugen Nicolicea, ori foarte probabil cineva care sa nu-i mai iasa din cuvant lui Dragnea, va pregati adoptarea ordonantei intr-un timp foarte scurt. Ce se va intampla dupa ce ordonanta va prinde viata este usor de anticipat.

Ordonanta va fi data cel mai probabil catre sfarsitul lunii octombrie. Un indiciu in acest sens rezulta chiar din declaratiile sefului PSD, care deja construieste narativul pentru perioada de mari turbulente si noi violente care vor fi generate de acest act revoltator.

„S-a tot discutat, in ultima perioada, ca se mai doreste organizarea unui miting, tot de protest, tot violent probabil, undeva la sfarsitul lunii octombrie, mergand pe ideea ca jandarmii care sunt deja anchetati, care sunt pusi sub acuzare sa fie timorati si atunci sa poata sa faca ce vor. Cred ca asta e intentia lui Klaus Iohannis”, a declarat Liviu Dragnea, duminica seara.

Nu exista niciun eveniment de acest tip pentru finalul lunii octombrie. Nimeni, nicio organizatie sau partid sau grup de cetateni de pe Facebook, nu a anuntat pana in acest moment organizarea vreunui mare miting de protest in Piata Victoriei la sfarsitul lui octombrie. In fiecare seara se aduna in continuare cateva zeci de protestatari in Piata Victoriei insa nimic de amploare nu este programat pentru sfarsitul lunii. Acest anunt al lui Dragnea seamana izbitor cu cel facut inainte de mitingul din 10 august, care a anticipat actiunile violente ale jandarmilor.

Dupa ce Dragnea va forta adoptarea ordonantei de amnistie si manifestatiile vor izbucni in forta, el va putea spune din nou: „Vedeti, v-am spus deja ca Iohannis pregatea daramarea guvernului prin violenta”. In acest sens, Dragnea le-a cerut deja jandarmilor sa fie pregatiti, sa nu se lase „timorati” de ce va urma in continuare.

Dragnea este hotarat sa mearga pana la capat, asta se vede din atacurile sale in crescendo, de fiecare data a fost mai urat decat episodul anterior. Dupa februarie 2017 cine ar fi crezut ca ar putea urma scenele salbatice din 10 august 2018? Dragnea tocmai a anuntat ca represiunea din 10 august a fost doar preludiul, urmeaza un octombrie rosu.

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: