Rabinul sef al Romaniei: „A compara bisericile cu spitalele este o MANIPULARE. Nu e bine ca preotul sa fie cersetor”

news

Rabinul sef din Romania Rafael Shaffer considera ca „a compara bisericile cu spitalele nu este o chestiune statistic cinstita” si ca „pentru a-si putea impune mesajul, liderul unei comunitati religioase are nevoie de finantare”.

Liderul religios al evreilor din Romania spune ca este nevoie de finantarea lacasurilor de cult din bani publici si pe aceasta tema s-a facut „o manipulare”.

„S-a numarat cate spitale sunt si s-a pus in paralel cu cate biserici sunt. E ca si cum intr-o ferma ai numara cati boi si cati porumbei exista. Investitia intr-o biserica e la cu totul alt nivel decat investitia intr-un spital. Comparatia mai corecta ar fi: cate biserici si cate dispensare sunt. A compara bisericile cu spitalele nu este o chestiune statistic cinstita. Eu cred ca e nevoie si de donatii in construirea de biserici”, a declarat Shaffer, intr-un interviu pentru Adevarul.

Potrivit acestuia, „nu e sanatoasa situatia in care preotul, rabinul sau imamul trebuie sa fie cel care depinde de congregatie pentru a aduna bani”.

„Nu e bine ca duhovnicul sa fie robul financiar al comunitatii. Pentru a-si putea impune mesajul, liderul unei comunitati religioase are nevoie de finantare. Altfel, e pus in pozitie de cersetor. Nu e sanatos”, a mai spus rabinul Shaffer.

In plus, mai spune el, „nu fiecare cheltuiala publica o poti justifica fata de fiecare”.

„Eu n-am beneficiat niciodata de sport, n-am fost niciodata pe stadion. Dar nu pot sa spun ‘pe mine sa nu ma implicati in sport’. Multi membri ai natiunii au nevoie de biserici, multi au nevoie de terenuri de sport, chiar daca tie personal nu-ti foloseste”, a mai declarat rabinul.

Intrebat daca pentru comunitatea evreiasca sunt suficiente lacasuri de cult, el spune ca nu, dar se incearca si cladirea lor din fonduri proprii.

„Nu ma preocupa subiectul fondurilor. Avem in comunitate suficienti oameni care cunosc subiectul banilor si prea putini oameni care le cunosc pe cele duhovnicesti. Sa-si bata altii capul cu asta”, a mai spus Shaffer.

Despre generatia tanara din prezent, rabinul spune ca nu il ingrijoreaza si nu crede ca „azi e mai rau decat a fost altadata”.

Are si el un cont de Facebook si spune despre reteaua de socializare ca este „o piata”, pe care „gasesti multa marfa proasta si putina marfa buna”, dar „asa a fost intotdeauna”.

Rafael Shaffer s-a nascut la Arad, in 1957. Parintii sai s-au inscris pe listele de emigrare in Israel in 1950, dar au obtinut aprobarea de la autoritatile comuniste din Romania abia in 1972. Cand a parasit Romania, Rafael Shaffer avea 15 ani si jumatate.

„In Romania era clar ce e bine si ce nu e bine. Intr-o lume democratica, orientarea e mult mai dificila si mi-a luat timp sa ma orientez. Am ramas fara certitudini, am ramas fara dusman. Dusmanul e cea mai buna motivare”, spune el.

In Israel a terminat liceul, a fost inrolat in armata, iar dupa aceea a inceput studii de informatica si a lucrat ca informatician. La varsta de 28 de ani, a luat o hotarare majora pentru viata sa: a abandonat studiile de informatica si a mers la Yeshiva (seminar evreiesc in care se studiaza Tora si Talmudul).

Rafael Shaffer s-a intors in Romania dupa aproape 40 de ani in care a stat departe de tara natala.

„Am gasit Romania schimbata in bine. Cand am plecat, oamenilor le era frica sa vorbeasca. Acum oamenii sunt demni. Inca nu pe deplin, dar determinati sa mearga pe aceasta cale”, a mai spus el.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: