„Rachete rusesti au traversat azi spatiul aerian al Romaniei”, anunta generalul Valeri Zalujnii. Pozitia oficiala a Ministerului Apararii Nationale de la Bucuresti

externe

Comandantul-sef al Fortelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnii, sustine ca doua rachete de croaziera Kalibr rusesti ar fi traversat granita Ucrainei cu Republica Moldova astazi, 10 februarie, la ora 10:18, scrie Glavcom.

„Astazi, 10 februarie, la ora 10:18, doua rachete de croaziera rusesti Kalibr au trecut frontiera de stat a Ucrainei cu Republica Moldova. La ora 10:33 a.m., aceste rachete au traversat spatiul aerian al Romaniei. Dupa aceea, rachetele au intrat din nou in spatiul aerian al Ucrainei la punctul de trecere a frontierei celor trei state”, se arata intr-un mesaj publicat pe Twitter.

Rachetele au fost lansate din Marea Neagra.

Ministerul Apararii de la Bucuresti nu a confirmat informatia, care, daca se adevereste, ar marca prima intruziune a unor rachete rusesti de croaziera intra in spatiul aerian al unei tari NATO. MApN a precizat ca va publica in curand cu un comunicat cu „informatii oficiale cu privire la aceasta situatie”.

De mentionat ca nu este pentru prima data cand o racheta ruseasca intra pe teritoriul Republicii Moldova.

Mai exact, pe 14 ianuarie, angajatii politiei de frontiera din Moldova au gasit fragmente ale unei rachete in raionul Brihan, care se invecineaza cu Ucraina.

Ministrul moldovean de externe a convocat ambasadorul rus

Autoritatile de la Chisinau au spus ca au detectat racheta despre care vorbeste Kievul si a protestat fata de violarea spatiului sau aerian. Ambasadorul Federatiei Ruse, Oleg Vasnetov, a fost convocat la Ministerul de Externe ca urmare a survolarii spatiului aerian al R.Moldova de catre o racheta ruseasca.

„Seful diplomatiei Republicii Moldova, Nicu Popescu, a dispus convocarea de urgenta la MAEIE a ambasadorului Federatiei Ruse la Chisinau, Oleg Vasnetov, pentru a indica partii ruse incalcarea inacceptabila a spatiului nostru aerian prin survolarea teritoriului suveran al Republicii Moldova a unei rachete rusesti in cursul zilei de astazi”, se arata intr-un mesaj al ministerului.

Totodata, MAEIE noteaza ca partea rusa continua razboiul de agresiune impotriva Ucrainei, iar atacurile cu rachete asupra tarii vecine afecteaza direct si negativ cetatenii R.Moldova.

„Respingem cu tarie actiunile si declaratiile recente neprietenoase in raport cu Republica Moldova, fapt absolut inacceptabil de catre poporul nostru. Chemam Federatia Rusa sa opreasca agresiunea militara asupra tarii vecine care cauzeaza numeroase pierderi de vieti omenesti si distrugeri materiale”, a declarat Daniel Voda, purtatorul de cuvant al MAEIE.

Amintim ca structurile responsabile din cadrul Ministerului Apararii au detectat, la ora 10:18 minute, o racheta care a traversat spatiul aerian al Republicii Moldova, deasupra localitatii Mocra din regiunea transnistreana si, ulterior, deasupra localitatii Cosauti din raionul Soroca, cu directia spre Ucraina.

Pozitia oficiala a MApN

Sistemul de supraveghere aeriana al Fortelor Aeriene Romane a detectat vineri, 10 februarie, o tinta aeriana lansata din Marea Neagra de pe o nava a Federatiei Ruse, din apropierea Peninsulei Crimeea, cel mai probabil o racheta de croaziera, care a evoluat in spatiul aerian al Ucrainei, Republicii Moldova si a reintrat in spatiul aerian ucrainean fara sa intersecteze, in niciun moment, spatiul aerian al Romaniei.

Cel mai apropiat punct al traiectoriei tintei de spatiul aerian al Romaniei a fost inregistrat de sistemele radar la aproximativ 35 kilometri Nord-Est de granita.

Autoritatile romane au aplicat toate procedurile standard de la momentul detectarii lansarii tintei si pana la clarificarea completa a acestei situatii. In plus, la ora 10.38, doua aeronave MiG-21 LanceR ale Fortelor Aeriene Romane din serviciul de lupta Politie Aeriana sub comanda NATO, care se aflau in acea perioada intr-un zbor de exercitiu, au fost redirectionate catre zona de Nord a Romaniei pentru a suplimenta optiunile de reactie.

Dupa aproximativ doua minute situatia a fost clarificata, iar cele doua aeronave si-au reluat misiunea initiala.

Fortele Aeriene Romane monitorizeaza permanent, in cooperare cu fortele Aliate, spatiul aerian national si zona din proximitate.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: