Rachetele BUK M-1 in actiune in Ucraina. Contraofensiva are succes, Zelenski anunta „eliberarea” mai multor localitati: „Steagurile ucrainene revin in locurile unde ar trebui sa fie de drept” – Video

externe

Ucrainenii au afirmat ca au distrus un depozit de munitii, precum si un pod flotant, recucerind mai multe localitati in cursul contraofensivei lor in sudul Ucrainei, relateaza luni AFP.

„Un depozit de munitii inamic a fost distrus in apropiere de Tomina Balka”, o localitate la vest de orasul Herson, precum si un pod de pontoane in apropiere de satul Lvove si un centru de control al armatei ruse la sud-est de Herson, a indicat pe Facebook Comandamentul Sud al armatei ucrainene in noaptea de duminica spre luni.

La randul sau, presedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat luni ca contraofensiva lansata in urma cu o saptamana in sudul tarii pentru recuperarea teritoriilor ocupate de Rusia da primele rezultate dupa ce armata a eliberat doua localitati in aceasta parte a tarii, potrivit EFE, citata de Agerpres.

„Nu voi povesti detaliile, dar steagurile ucrainene revin in locurile unde ar trebui sa fie de drept”, a spus presedintele dupa o noua reuniune a Statului Major General al comandantului militar suprem la care a fost examinata strategia de razboi ucraineana.

Duminica seara, in cadrul interventiilor lui zilnice, Zelenski a fost mult mai clar, afirmand ca Batalionul 42 separat de infanterie motorizata al Fortelor armate ucrainene „a eliberat doua localitati din sudul tarii noastre datorita actiunilor lor eroice”.

Seful adjunct al administratiei prezidentiale Kirilo Timosenko a spus in acelasi timp ca drapelul ucrainean a fost arborat pe acoperisul unui spital din Visokopillia, un oras din regiunea Herson, cu aproximativ 4.000 de cetateni inainte de razboi, situat la sud de Krivoi Rog si la aproximativ 160 de kilometri nord-est de orasul ocupat Herson.

Cu putin timp inainte, seful administratiei prezidentiale, Andrii Iermak, a postat fotografia pe contul sau Telegram si a scris mai jos: „Pas cu pas”.

Citeste si: Victorie a Ucrainei, inca un oras a fost recucerit in sud. Soldatii au inaltat din nou drapelul Ucrainei pe acoperisul spitalului – Video

Aceasta localitate fusese cucerita la mijlocul lunii martie si se afla in apropierea liniei frontului de la sfarsitul lunii iunie, cand armata ucraineana s-a apropiat de ea, potrivit media locale.

„Contraofensiva ucraineana face progrese verificabile in sudul si estul” tarii, a estimat centrul de analiza Institutul pentru Studiul Razboiului din SUA (Institute for the Study of War, ISW), in raportul sau de duminica.

„Fortele ucrainene avanseaza de-a lungul mai multor axe in vestul regiunii Herson si au securizat un teritoriu de pe celalalt mal al raului Siverski Donet, in regiunea Donetk”, indica ISW.

Potrivit comandamentului ucrainean Sud, fortele Kievului cauta in primul rand sa perturbe „sistemul de gestionare a trupelor si cel de logistica” al armatei ruse cu ajutorul loviturilor aeriene si al artileriei.

Zelenski a mai spus ca, pe frontul de est, soldatii din Batalionul 63 al Brigazii 103 de aparare teritoriala au reusit sa elibereze un oras din regiunea prorusa Donetk, desi nu i-a dezvaluit numele.

Media ucrainene scriu ca se referea la Ozerne, intre Sloviansk si Siversk.

El a mai spus ca Brigada 54 care actioneaza in directia Lisiceansk-Siversk, in regiunile Lugansk, respectiv Donetk „a avansat si a recuperat anumite inaltimi”.

Presedintele ucrainean a mai subliniat ca „drapelul ucrainean si libertatea vor reveni si in Crimeea”, peninsula ucraineana anexata de Rusia in 2014.

„Vom elibera toate pamanturile noastre, intregul nostru popor”, a subliniat Zelenski in discursul sau de duminica seara.

Fortele ruse au atacat in 24 februarie Ucraina din estul, nordul si sudul teritoriului sau. Dupa ce nu au reusit sa cucereasca Kievul, ele au sfarsit prin a se retrage din nordul Ucrainei, concentrandu-se asupra estului si sudului tarii.

Comentarii: