Rachetele Chinei si-au gresit tinta. In loc sa ajunga langa Taiwan au aterizat in apropierea Japoniei. Tokyo: „Am protestat puternic prin canale diplomatice”

externe

Cinci rachete balistice lansate de China au aterizat in zona economica exclusiva (ZEE) a Japoniei, a declarat joi ministrul japonez al apararii Nobuo Kishi, relateaza Reuters.

Exercitiile militare lansate de Beijing, cele mai mari desfasurate vreodata de China in stramtoarea Taiwan, au inceput conform programului la pranz si au inclus trageri reale in apele de la nord, sud si est de Taiwan, aducand tensiunile din zona la cel mai ridicat nivel din ultimul sfert de secol.

„Faptul ca cinci rachete chinezesti au cazut in ZEE a Japoniei in acest fel este o premiera”, a declarat Kishi reporterilor. „Am protestat puternic prin canale diplomatice”.

Ministerul Apararii a precizat ca toate cele cinci rachete care au aterizat in ZEE a Japoniei – care se intinde la 200 de mile marine (370 de kilometri) de coasta japoneza – au cazut in apele de la sud-vest de insula Hateruma din prefectura Okinawa, scrie The Japan Times.

Kishi a declarat ca guvernul japonez a transmis un protest diplomatic Beijingului in legatura cu aceasta actiune.

„Aceasta este o problema grava care priveste securitatea nationala a tarii noastre si siguranta oamenilor”, a declarat Kishi la o conferinta de presa organizata in graba.

Seful apararii a declarat ca armata chineza a lansat noua rachete balistice, desi Ministerul chinez al Apararii a declarat mai devreme, joi, ca a lansat 11 rachete balistice in apele din nordul, estul si sudul Taiwanului.

Exercitiile au avut loc la doua zile dupa ce presedintele Camerei Reprezentantilor din SUA, Nancy Pelosi, a vizitat Taiwanul, cel mai inalt oficial american care a vizitat Taiwanul in ultimii 25 de ani, si la doar cateva ore dupa ce China a declarat ca o intalnire planificata intre ministrul sau de externe si cel japonez a fost anulata din cauza nemultumirii Chinei fata de o declaratie a G7 care indemna Beijingul sa rezolve tensiunile din Taiwan pe cale pasnica.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: