Radu Mazare cere sa fie trimis inapoi in Madagascar: „Extradarea a fost ilegala”. Decizia judecatorilor

news

Radu Mazare, condamnat la 9 ani de inchisoare in dosarul retrocedarii ilegale de plaje, a sustinut joi, in fata magistratilor instantei supreme, ca extradarea sa din Madagascar a fost facuta inainte de alegeri pentru a putea fi „prezentat ca un trofeu”, iar inainte de a fi adus in tara s-au facut presiuni zilnice asupra lui. Fostul primar al Constantei cere sa fie pus in libertate si contexta procedura de extradare.

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) judeca o contestatie in anulare formulata de fostul edil al Constantei in dosarul in care a fost condamnat la noua ani de inchisoare cu executare.

„Sigur ca numele meu este si notoriu, si controversat. De-a lungul carierei m-am si falit, dar m-am straduit sa fac lucruri bune si sa ii ajut pe cei mai multi. Aducerea mea s-a facut datorita numelui meu. Am fost adus inainte de alegeri pentru a fi prezentat ca un trofeu. Acolo fiind, s-au facut presiuni in fiecare zi asupra mea pentru a semna ca sunt de acord sa renunt la legea din Madagascar”, a sustinut Radu Mazare in fata instantei, citat de Mediafax.

Avocatul fostului primar, Mihai Dragan, a vorbit despre „telejustitie” si a cerut ca sedinta sa fie nepublica, insa judecatorul a respins aceasta solicitare.

Aparatorul a sustinut ca autoritatile din Madagascar considera ca extradarea lui Mazare a fost nelegala, solicitand ca procedura sa fie reluata, prin repatrierea lui Radu Mazare.

Procurorul de caz a spus, pe de alta parte, ca o asemenea cerere nu are legatura cu contestatia in anulare depusa de Mazare.

„Este o mutare care nu poate fi circumscrisa actualei cauze”, a subliniat reprezentantul Ministerului Public.

Judecatorul a decis respingerea cererii avocatului lui Radu Mazare ce vizeaza extradarea lui Mazare in Madagascar. In schimb, magistratul va decide daca va admite sau nu contestatia in anulare depusa de Radu Mazare.

Radu Mazare a fost extradat in mai 2019 pentru a-si ispasi pedeapsa de noua ani de inchisoare primita in dosarul retrocedarilor ilegale.

Judecatorii instantei supreme l-au condamnat definitiv, in 8 februarie 2019, la noua ani de inchisoare cu executare pe fostul primar al Constantei. Radu Mazare executa pedeapsa la Penitenciarul Rahova. In acelasi dosar au fost condamnati si Nicusor Constantinescu, Cristian Borcea si Dragos Savulescu.

In prezent, Radu Mazare mai este judecat intr-un alt dosar, cel al Campusului Social „Henri Coanda”. Emilian Schwartzenberg, Alexandru Mazare (fratele lui Radu Mazare) si Avraham Morgenstern sunt si ei inculpati in acest caz.

Totodata, pe rolul instantelor se afla si cazul Polaris, in care Mazare este judecat pentru ca a luat mita peste sapte milioane de euro de la omul de afaceri Sorin Strutinsky pentru a-i asigura acestuia din urma castigarea unor licitatii organizate de Primaria Constanta.

Un alt dosar ce il vizeaza pe fostul edil al Constantei este cel in care este judecat pentru abuz in serviciu privind vanzarea unor terenuri din Mamaia la preturi subevaluate. In acelasi dosar, in fata judecatorilor a ajuns si Sorina Gina Hortolomei Moscu, la data faptelor reprezentant al societatilor comerciale SC Mehmetoglu SRL, SC Bulevard SA si SC Millenium Global Development SA, acuzata pentru savarsirea a doua infractiuni de spalare a banilor.

In faza de urmarire penala se afla dosarul „Riviera Residence”, in care procurorii DNA fac cercetari cu privire la faptul ca Radu Mazare si alte persoane din Primaria Constanta au emis ilegal autorizatia de construire a Riviera Residences, imobil situat pe plaja Mamaia.

Mai mult despre:

Comentarii: