Radulescu (BNR): „Pensiile speciale putem sa la numim si ‘pensii de recunostinta’. In doi-trei ani vor ajunge la 1,5% din PIB”

news

Romania plateste 0,85% din PIB pentru pensii speciale, iar in doi – trei ani s-ar putea sa ajungem la 1,5% din PIB, a declarat, miercuri, Eugen Radulescu, director, Directia stabilitate financiara, Banca Nationala a Romaniei.

„Avem 0,85% din PIB pensii speciale. Nu se numesc pensii speciale decat o parte dintre ele. Unele se numesc pensii de serviciu. Eu cred ca putem sa le numim si pensii de recunostinta sau contributii de recunostinta. Nu le numim pensii speciale. Dar ele tot aia sunt, pentru ca nu respecta niciunul dintre cele trei criterii pe care le avem noi toti ceilalti muritori: durata de cotizatie, varsta de pensionare si modul de calcul al pensiei, in asa fel incat, daca anul acesta vorbim de 0,85% din PIB, care reprezinta pensiile speciale, in doi – trei ani s-ar putea sa ajungem la 1,5% si atunci va fi din ce in ce mai greu sa aratam ca acestea sunt o cheltuiala bugetara nu numai inacceptabila, dar insuportabila, nesustenabila”, a spus Eugen Radulescu, la prezentarea lucrarilor ‘Stabilitate financiara. Lucrari selectate’ si ‘Financial stability. Selected works’, publicate in Colectia „Biblioteca Bancii Nationale a Romaniei – Aniversar 140 de ani’, informeaza Agerpres.

El a mai mentionat ca anul acesta Romania trebuie sa majoreze cheltuielile militare de la 2% din PIB la 2,5%.

Eugen Radulescu a vorbit si despre profitabilitatea bancilor si a subliniat ca abordarile in care se indeamna la alungarea bancilor pentru ca „ne fura banii” sunt „incremenite intr-un proiect de acum 40 de ani” si ca pornesc de la faptul ca ratele dobanzilor la credite sunt mai ridicate in Romania decat in tarile occidentale.

„Daca ne uitam la ultimele cifre, vom vedea ca rata medie a randamentului capitalurilor in sistemul bancar este binisor sub nivelul mediu al randamentului capitalului in economia nationala”, a afirmat Eugen Radulescu

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: