Raed Arafat isi arata chipul pesedist. Ataca dur Guvernul din care face parte si el, sustine ca „destabilizeaza tot sectorul public de urgenta”

news

Raed Arafat, secretar de stat in cadrul MAI, critica ordonanta de urgenta legata de Sanatate care a fost adoptata, marti seara de guvern. Aceste articole „deschid drumul integral sectorului privat comercial pentru accesarea bugetului de stat destinat sectorului medical de urgenta, care si asa este limitat ca suma, comparativ cu nevoile reale” si vor „destabiliza tot sectorul public de urgenta”, a explicat Raed Arafat.

Executivul a adoptat marti o OUG prin care serviciile medicale din cadrul programelor nationale de sanatate se pot derula si la spitale private, fara ca pacientilor sa le fie ceruti bani in plus.

„Inca de la inceput am trimis un punct de vedere asupra unor prevederi cu impact negativ pe sistemul public de urgenta, mai ales referitor la modificarea articolului 111 din Legea Sanatatii. Spre surprinderea mea, si a multora dintre colegii mei, s-a mers si mai departe ieri seara prin introducerea unor noi articole care deschid drumul integral sectorului privat comercial pentru accesarea bugetului de stat destinat sectorului medical de urgenta, care si asa este limitat ca suma, comparativ cu nevoile reale”, scrie Arafat pe Facebook.

„Nu inteleg care a fost caracterul de urgenta ca se se ia astfel de decizii peste noapte, fara analiza reala de impact si fara dezbateri reale, luand masuri fara precedent, care vor destabiliza tot sectorul public de urgenta, de la serviciile de ambulanta pana la SMURD si UPU, fara exceptie.

Deschiderea accesului comerciantilor la bugetul de stat prin care este finantat sectorul public de urgenta este un pas care inseamna ca in cativa ani vom imparti sumele cu toti care vor aparea pe piata in urma acestei decizii aberante, ducand implicit la reducerea finantarii sectorului public in favoarea celui comercial”, adauga Raed Arafat, care mentioneaza ca nu intelege de ce „se doreste atat de mult destabilizarea unui sector functional si care si-a dovedit eficienta inclusiv prin gradul de incredere al populatiei in acest sector care mai necesita mult de facut in urmatoarea perioada.”

„Ca sa intelegeti mai bine, tot sistemul integrat de urgenta este finantat din bugetul de stat, Partea medicala consuma sub jumatate din suma totala iar aceasta suma incet incet va fi impartita cu comerciantii care au multe metode ca sa elimine treptat sectorul public”, a scris Raed Arafat, pe Facebook.

Guvernul a adoptat, marti proiectul de OUG prin care serviciile medicale din cadrul programelor nationale de sanatate curative se pot derula atat prin furnizori publici, cat si prin furnizori privati. „Pacientii vor accesa serviciul medical pe care-l considera mai bun”, a scris Turcan pe Facebook.

„Ordonanta de Urgenta data de Guvernul Orban va salva vieti. Astfel, pacientii in stare critica vor beneficia mai repede de interventii in cel mai apropiat spital, fie de stat, fie privat. Va creste, deci, numarul unitatilor sanitare care rezolva cazurile de infarct miocardic sau de accident cerebral. Pacientul va beneficia de tratament si nu va plati nimic”, a scris vicepremierul Raluca Turcan, marti, pe pagina sa de Facebook.

Vicepremierul Raluca Turcan a evidentiat avantajele pe care le confera adoptarea Ordonantei prin libertatea de a alege furnizorul in cadrul programelor curative.

„De exemplu, un pacient din Craiova, cu infarct miocardic acut (cum a fost cazul unei vedete tv) nu va mai trebui transportat la Bucuresti pentru a fi preluat de un mare spital din Capitala, deja supraaglomerat, ci va putea fi salvat la centrul de cardiologie din Craiova.In cazul bolnavilor de cancer, se vor face servicii integrate in care sunt prinse toate componentele: medicamente, radioterapie, interventii chirurgicale. Ei vor putea alege daca se trateaza la un spital de stat sau la unul privat”, a mai scris Turcan, potrivit Mediafax.

„Prin proiectul de act normativ se propune ca serviciile medicale din cadrul programelor nationale de sanatate curative, care se suporta din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate sa se deruleze in mod unitar atat prin furnizori publici, cat si prin furnizori privati, in mod similar cu reglementarea privind furnizorii privati de medicamente si dispozitive medicale. Astfel, se asigura accesul imediat al pacientilor la tratament in cadrul programelor nationale de sanatate curative si, functie de optiunea acestora, prin furnizorii care sunt autorizati si evaluati si care au incheiat contracte de furnizare de servicii medicale cu casele de asigurari de sanatate”, se arata in expunerea de motive a proiectului de ordonanta care modifica Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: