Rafala de minciuni la varful Guvernului pentru a ascunde raportul GRECO privind justitia. Au fost pacaliti pana si oficialii europeni

politica

GRECO (Grupul de State Impotriva Coruptiei) nu a primit inca autorizarea de a publica raportul privind reformele in domeniul Justitiei din Romania, desi Guvernul anuntase, in 4 aprilie, ca a aprobat un memorandum prin care autoriza publicarea.

„GRECO nu a primit inca autorizarea de a publica raportul. Atunci cand o va face si va fi stabilita o data a publicarii, vom anunta”, a anuntat un oficial al organizatiei intr-un raspuns oferit pentru ziare.com.

In 4 aprilie, Guvernul a anuntat ca documentul va ramane confidential pana la momentul la care il va publica GRECO, a declarat atunci purtatorul de cuvant al Executivului, Nelu Barbu. Tema memorandumului era publicarea raportului.

„S-a adoptat. In ceea ce priveste publicarea, tine de GRECO. Pana in momentul publicarii, raportul este confidential”, sustinea Nelu Barbu.

Dupa sase zile de la acest anunt, Nelu Barbu a fost intrebat din nou ce s-a intamplat de la momentul adoptarii memorandumului si de ce nu a ajuns acordul Romaniei pentru publicarea raportului la GRECO. El a declarat ca responsabilitatea trimiterii raspunsului Romaniei la GRECO revine Ministerului Justitiei. Nelu Barbu a reiterat afirmatiile facute in 4 aprilie: Guvernul a adoptat Memorandumul, decizia de publicare va fi a GRECO, iar procedura spune ca Ministerul Justitiei este autoritatea care trebuie sa trimita aprobarea de publicare catre GRECO.

Contactat de jurnalistii de la ziare.com, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a promis initial ca va reveni cu un raspuns. Dupa mai bine de o ora, la insistente repetate, Tudorel Toader a comunicat: „Acum am primit. Acum am transmis la GRECO!”

Grupul de State Impotriva Coruptiei (GRECO) a anuntat ca, in cadrul reuniunii plenare din 19-23 martie, a adoptat un nou raport privind reformele in domeniul Justitiei din Romania si a invitat autoritatile romane sa autorizeze publicarea acestuia. Totodata, presedintele GRECO a fost insarcinat sa prezinte concluziile acestui raport autoritatilor romane, iar seful delegatiei Romaniei este chemat in urmatoarea reuniune plenara, din 18-22 iunie, sa prezinte in scris situatia reformelor justitiei din Romania, atat din punct de vedere institutional, cat si al dreptului si procedurii penale.

Platforma Romania 100, dar si PNL i-au cerut ministrului Tudorel Toader sa publice imediat raportul GRECO cu privire la modificarile Legilor Justitiei.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: