Rafila anunta ca alegerile locale ar putea fi amanate din nou: „Daca am 1.000 de cazuri pe zi, intr-o perioada de crestere sustinuta, cum este cea de acum, raspunsul este nu”

politica

Reprezentantul Romaniei in Organizatia Mondiala a Sanatatii, Alexandru Rafila, anunta ca alegerile locale ar putea avea loc in 27 septembrie, termenul stabilit, numai daca va avea loc o schimbare majora, iar numarul cazurilor noi de COVID-19 va scadea. „Daca avem 1.000 de cazuri pe zi, intr-o perioada de crestere sustinuta, cum este cea de acum, raspunsul este nu”, a spus Rafila.

Rafila a declarat, la Digi 24, ca daca situatia in Romania va fi in septembrie asa cum este in Italia acum sau cum este in Grecia, atunci cu siguranta se pot organiza alegeri fara niciun fel de probleme.

„Daca noi reusim pana in luna septembrie, la jumatatea lunii septembrie, sa tinem lucrurile acestea sub control, sa reducem numarul de cazuri, sa scadem acea rata a transmisibilitatii sub 1 ca sa existe o scadere sustenabila, sigur, alegerile pot avea loc fara niciun fel de problema, cu niste masuri de protectie a celor care sunt in sectiile de vot. Ganditi-va ca discutam de peste 200.000 de persoane care sunt in sectiile respective. Inteleg ca sunt peste 18.000 de sectii de vot la nivel national si daca punem o medie de 10 persoane, cred ca duce la undeva spre 200.000. Se pot organiza. Sigur, si accesul alegatorilor poate fi si el controlat, incat sa fie ordonat, sa evite aglomeratia”, a afirmat Alexandru Rafila.

El a mentionat ca sunt „doua scenarii posibile” legate de alegerile locale.

„Daca am 1.000 de cazuri pe zi, intr-o perioada de crestere sustinuta, cum este cea de acum, raspunsul este nu.
Daca am 1.000 de cazuri pe zi, intr-o perioada lunga de scadere, adica sa zicem ca ajungem la niste cifre foarte importante si lucrurile merg rapid in jos datorita responsabilitatii populatiei si masurilor pe care le ia Guvernul, atunci putem sa ne punem problema ca se organizeaza. Deci, depinde nu numai de cifra in sine, ci depinde foarte mult trendul in mijlocul caruia ne aflam”, a explicat Rafila.

El este insa sceptic in ceea ce priveste o schimbare semnificativa a situatiei: „Mie mi-e foarte greu sa cred ca daca nu se intampla o schimbare importanta in urmatoarele saptamani, doua – trei saptamani maxim, o schimbare importanta in abordare si comportament, mi-e greu sa cred ca trendul va putea fi inversat si ca alegerile pot avea loc la data de 27 (septembrie – n.r.). Asteptam acel punct de inflexiune. Cred ca este un moment greu”.

Mai mult despre:

Comentarii: