news

Rafila si Arafat au anuntat noile masuri legate de Omicron: test PCR la intrarea in tara, carantina si formularul de localizare al pasagerului

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila,a anuntat, duminica, dupa sedinta de la Palatul Victoria, ca persoanele din state terte vor trebui sa prezinte un test PCR, nu mai vechi de 48 de ore, la intrarea in tara. Cei nevaccinati vor sta 10 zile in carantina. De asemenea, se impune carantina pentru cetatenii UE care nu sunt vaccinati sau trecuti prin boala. Din 20 decembrie, Romania va implementa formularul de localizare a pasagerului.

”Masurile care s-au discutat si care urmeaza sa fie adoptate in perioada imediat urmatoare se refera la limitarea raspandirii acestei noi tulpini si de aceea, romanii si alti cetateni din UE care vin din tari terte, deci din afara Uniunii, vor prezenta un test RT-PCR obtinut cu cel mult 48 de ore inaintea calatoriei. Cei care nu sunt vaccinati, vor intra in carantina timp de 10 zile”, a anuntat Alexandru Rafila, la finalul sedintei de la Guvern care a durat mai mult de patru ore.

”Cei care vin din alte tari, dar din spatiul UE, vor continua sa prezinte, ca si pana in prezent, certificatul verde care sa ateste vaccinarea, trecerea prin boala in ultimele 180 de zile sau rezultatul negativ al unui test RT-PCR, obtinut cu cel mult 72 de ore inaintea calatoriei. Persoanele nevaccinate care nu au trecut prin boala in ultimele 6 luni, care calatoresc din alte state membre ale UE aflate in zona rosie, urmeaza sa fie carantinate timp de 10 zile”, a mai afirmat Rafila.

Potrivit acestuia, daca persoanele nevaccinate si care nu au trecut prin boala nu prezinta test PCR realizat cu 72 de ore inaintea calatoriei, vor intra in carantina timp de 14 zile.

Ministrul Sanatatii a explicat ca masurile vor intra in vigoare in curand, dar va fi lasat un termen pentru ca persoanele vizate sa se poata conforma.

La randul sau, seful DSU, Raed Arafat, a anuntat ca, din 20 decembrie, Romania va introduce formularul de localizare al pasagerului PLF, care e implementat in multe tari, in aeroporturi si pe care pasagerul il prezinta la granita.

”Acest formular, dupa discutiile care au avut loc astazi, urmeaza sa fie implementat din 20 decembrie. Cei care acum calatoresc in alte tari europene deja stiu ca acest formular exista, asa ca Romania va introduce si acest tip de formular”, a precizat Arafat, citat de news.ro.

Premierul Nicolae Ciuca a avut, duminica, intalnire la Guvern cu specialistii din sistemul sanitar pentru a stabili masurile care trebuie luate avand in vedere ca au fost confirmate deja primele doua cazuri de infectare cu varianta OMICRON a virusului SARS-CoV-2.

Au participat ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, si directorul Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, Adriana Pistol.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Simion (AUR) ameninta dupa atentatul din Slovacia: „Nu m-ar mira daca aceste gesturi extreme o sa fie copiate inclusiv la noi in tara”

Liderul AUR, George Simion, sustine intr-o postare pe blogul lui ca atentatul impotriva premierului slovac…

16 minute ago

Dupa autostrada suspendata a lui Oprescu, Gabriela Firea le promite bucurestenilor ca le va face metrou pana in Voluntari

Candidatul PSD pentru Primaria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, joi, 16 mai, ca solutia pentru…

O oră ago

Politia Capitoliului din Washington D.C. investigheaza prezenta unei pungi cu cocaina in sediul institutiei

Politia Capitoliului american (USCP) a anuntat miercuri ca investigheaza descoperirea unei pungi cu cocaina in…

14 minute ago

Microsoft cere relocarea unor angajati din China, pe fondul tensiunilor dintre China si SUA. Este vorba deste sute de oameni

Microsoft le cere unora dintre angajatii sai din China sa ia in considerare posibilitatea de…

7 minute ago

Parlamentul estonian a adoptat o lege care permite confiscarea activelor rusesti ca daune de razboi in folosul Ucrainei

Deputatii estonieni au adoptat miercuri un act care permite utilizarea activelor rusesti inghetate in cadrul…

43 de minute ago

O noua cadere a economiei Japoniei, o contractie mai rea decat se astepta. Care sunt cauzele

Economia Japoniei a suferit o contractie mai rea decat se astepta in primul trimestru, potrivit…

5 minute ago