Rafila sustine ca in Romania s-a ajuns la o „transmitere sporadica” a virusului: „La 130-150 de cazuri pe zi noi nu mai ne aflam in situatia unei transmiteri comunitare”

news

Alexandru Rafila, epidemie de rujeola, vaccinare, rapida, copii

Alexandru Rafila, reprezentant al Romaniei in cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, considera ca cifrele legate de noile imbolnaviri cu COVID-19 in aceasta perioada nu indica o transmitere comunitara a virusului, ci una „sporadica”. El atrage atentia, in acest context, asupra faptului ca in situatia in care Romania vor ajunge noile tulpini ale virusului, mai contagioase, s-ar putea reveni la o transmitere comunitara a infectiei.

„La 130-150 de cazuri pe zi noi nu mai ne aflam in situatia unei transmiteri comunitare a infectiei in Romania. Si daca cifrele astea sunt subevaluate de trei ori, 500 de infectii zilnice la nivel national nu inseamna o transmitere comunitara, e o transmitere sporadica.

Ce trebuie sa intelegem este urmatorul lucru: in Romania au circulat mai putin variantele mutante, cu exceptia variantei din Marea Britanie. Daca insa incet-incet incep sa apara cazuri asa, foarte lent, la inceput, o varianta cu o transmisibilitate mai mare – de exemplu cu varianta indiana care are circa 40% transmisibilitatea mai rapida decat varianta clasica – atunci putem sa vedem la un moment dat ca transmiterea comunitara reapare. Sigur, nu trebuie sa devenim paranoici, dar asta nu inseamna sa nu fim responsabili sa continuam sa pledam pentru vaccinare, pe de o parte, sa o facem din timp, pe de alta parte, pentru ca mediul rural in continuare nu se vaccineaza, asta este realitatea”, a afirmat Alexandru Rafila duminica seara, intr-o emisiune la Digi 24, citat de news.ro.

El a mentionat ca este importanta comunicarea si implicarea autoritatilor locale, astfel incat in mediul rural sa creasca interesul pentru vaccinare.

„Daca in toamna vor exista semne de reluare a transmiterii comunitare si de crestere a numarului de cazuri, atunci cu siguranta, daca terenul este pregatit, va exista si un aflux mai mare, poate in a doua jumatate a verii sau la inceputul toamnei. Peste vara acum sunt concedii si cred ca aceia care doresc sa calatoreasca s-au vaccinat sau se vor mai vaccina in perioada urmatoare, restul populatiei, care este sedentara, o va face in momentul in care vor exista semne ca aceasta pandemie ar putea sa reizbucneasca in tara noastra”, a adaugat Rafila.

El a facut referire si la cei care ignora faptul ca boala inca exista: „Noi avem o problema sistematica in Romania, nu ne gandim decat la noi; in momentul in care o sa ajungem sa ne gandim si la cei cu care interactionam, la comunitatea in care traim si in care muncim atunci o sa putem face pasul, sa fim responsabili nu numai pentru noi, ci si pentru comunitate”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: