Categories: actualitate

Rafuiala intre gradatii Rusiei. Colonel FSB: „Il acuz pe Serghei Soigu de neglijenta criminala, il suspectez de tradare”

Un fost comandant al fortelor proruse din estul Ucrainei l-a acuzat vineri pe ministrul rus al apararii, Serghei Soigu, de „neglijenta criminala” in campania militara rusa balbaita din Ucraina, relateaza Reuters, citata de Agerpres.

„Il acuz direct pe Serghei Soigu de, cel putin, neglijenta criminala”, a declarat Igor Ghirkin intr-un interviu video postat pe canalul sau de Telegram. „Nu am cum sa-l acuz de tradare, dar l-as suspecta de asta”, a spus el.

Kremlinul nu a raspuns pentru moment la o cerere de comentariu a Reuters cu privire la aceasta rabufnire a lui Ghirkin, unul dintre cele mai puternice atacuri publice de pana in prezent la adresa conducerii militare a Rusiei venite din partea unui „uliu” proeminent, care insista asupra intensificarii campaniei in Ucraina.

In pofida esecurilor repetate ale trupelor ruse si a pierderilor grele de militari, echipamente si tehnica in cursul invaziei din Ucraina, care a intrat vineri in cea de-a 79-a zi, presedintele rus Vladimir Putin nu a dat semne ca s-ar distanta de Soigu. Ministrul rus al apararii a jucat un rol foarte vizibil la parada de luni din Piata Rosie, cu ocazia celei de-a 77-a aniversari a victoriei impotriva Germaniei naziste in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Ghirkin, cunoscut si sub pseudonimul „Strelkov” (‘tragator’, in limba rusa), a fost acuzat de crima de catre procurorii olandezi pentru presupusul sau rol in doborarea avionului Malaysian Airlines (zborul MH17) deasupra Ucrainei in 2014.

El a devenit un critic fatis al modului in care Rusia desfasoara razboiul in Ucraina in ultimele saptamani, spunand ca, fara o noua strategie si forte suplimentare de lupta, Moscova ar putea pierde.

Kievul afirma ca a respins saptamana aceasta fortele ruse de langa Harkov, al doilea oras ca importanta din tara, situat in apropiere de frontiera rusa, si ca pregateste o contraofensiva, ceea ce ar putea indica o cotitura in desfasurarea ostilitatilor.

Dupa ce a esuat in capturarea capitalei Kiev in prima etapa a ceea ce Rusia numeste „operatiune militara speciala”, fortele ruse s-au reorientat asupra regiunii Donbas, din estul Ucrainei, si a orasului de coasta Mariupol, port strategic la Marea Azov.

Un fost mercenar Wagner, Marat Gabidullin, a declarat pentru Reuters saptamana aceasta ca trupele ruse erau prost pregatite pentru razboiul din Ucraina.

Intr-o alta postare pe contul sau Telegram, Ghirkin declara recent ca, in cei opt ani de ocupatie, Rusia a transformat Donbasul „intr-o rezervatie de rahat”, potrivit portalului ucrainean Glavkom.ua.

„In loc sa construiasca acolo o vitrina a ‘lumii ruse’, au construit o rezervatie de rahat, plasand escroci la conducere si creand conditii ca oamenii din Donbas sa traiasca mai prost decat in Rusia si mult mai prost decat in Ucraina”, afirmase el, acuzand Moscova de seria de atentate din ultimii ani din Donetk si Lugansk in urma carora au murit o serie de comandanti care luptasera in cadrul fortelor paramilitare din Donbas.

„Au fost ucisi pentru ca impiedicau ca la conducere sa vina tot acest rahat, care a distrus regiunea infloritoare Donbas. Cel putin pentru Ucraina era o regiune infloritoare”, a mai spus Ghirkin.

Potrivit portalului RBC.ru, Igor Strelkov (Ghirkin), cetatean al Federatiei Ruse, a fost ministru al apararii al ‘republicii populare’ Donetk din mai pana in august 2014.

In 2014, Ghirkin a demisionat din FSB (Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, ex-KGB) in gradul de colonel. Unele surse sustin ca el ar fi de fapt colonel GRU (Directia principala a serviciului de informatii de pe langa Statul Major al armatei ruse).

Inainte, el a luptat ca voluntar in Bosnia, Transnistria si Cecenia. Se considera ca a fost trimis special de Moscova in Donbas pentru a organiza si conduce militiile separatiste in 2014, dar dupa ce in august a renuntat – din motive neclare – la functia de ministru al apararii in Donetk, a revenit in Rusia, potrivit RBC.ru.

Pentru participarea la conflictul din estul Ucrainei, SUA si Uniunea Europeana l-au inclus pe Ghirkin pe lista lor de sanctiuni.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Doi profesori, sot si sotie, de la Universitatea Wisconsin, concediati dupa ce s-a descoperit ca jucau in clipuri pornografice pentru a-si rotunji veniturile

Senatul Universitatii din Wisconsin-La Crosse a facut primii pasi in vederea inlaturarii a doi membri…

4 minute ago

Premierul spaniol Pedro Sanchez isi intrerupe atributiile publice, in timp ce sotia sa este anchetata

Premierul spaniol Pedro Sanchez si-a suspendat atributiile publice pentru a se „opri si a reflecta”…

19 minute ago

Statul american Arizona a inculpat 18 colaboratori ai lui Donald Trump, inclusiv fostul avocat al acestuia, Rudy Giuliani, pentru incercarea de fraudare a alegerilor din 2020

Statul american Arizona a inculpat 18 persoane in cadrul tentativei de a rasturna rezultatele alegerilor…

34 de minute ago

Irak: 11 persoane spanzurate pentru terorism si apartenenta la gruparea Stat Islamic

Cel putin 11 persoane au fost spanzurate saptamana aceasta in Irak pentru "terorism" si apartenenta…

14 ore ago