Rafuieli intre PSD-isti. PSD a votat in Parlament ca Dragnea sa nu mai poata candida niciodata la parlamentare

politica

Persoanele care au suferit condamnari penale definitive nu pot candida la alegerile parlamentare, daca nu a intervenit o reabilitare, amnistie sau dezincriminarea faptei, prevede o propunere legislativa adoptata marti de Comisia juridica a Camerei Deputatilor. Comisia juridica este condusa de Laura Vicol (PSD), o apropiata a lui Marcel Ciolacu.

Deputatii din Comisia juridica au votat astfel, cu o abtinere, pentru raport de adoptare in cazul propunerii legislative pentru modificarea si completarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor, precum si pentru organizarea si functionarea Autoritatii Electorale Permanente.

Proiectul de lege modifica articolul 52, alineatul 14 din Legea nr. 208/2015 in sensul stabilirii interdictiei de a candida la alegerile parlamentare pentru persoanele care pana la data candidaturii au suferit condamnari penale definitive, a precizat presedintele Comisiei juridice, Laura Vicol.

Potrivit unui amendament adoptat de comisie, „nu pot candida persoanele care, la data depunerii candidaturii, au fost condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infractiuni savarsite cu intentie, daca nu a intervenit reabilitarea, amnistia post-condamnatorie sau dezincriminarea”.

Deputatii juristi au pus in consens proiectul de lege cu o decizie a Curtii Constitutionale.

„In lumina deciziei Curtii Constitutionale, care a gasit ca inadmisibila exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Avocatul Poporului la Legea 90/2001 si care astfel interzice persoanelor condamnate definitiv sa faca parte din Guvernul Romaniei, este imperios necesar ca legislatia romana sa aiba astfel de prevederi si in ceea ce priveste posibilitatea de a candida la functiile de senator si deputat in Parlamentul Romaniei. (…) Prezenta propunere legislativa vine in intampinarea dorintei legitime a cetatenilor Romaniei de a fi reprezentati de persoane fara probleme penale si astfel de a face un pas inainte in lupta impotriva coruptiei”, a argumentat in expunerea de motive senatoarea PNL Alina Gorghiu, initiator al actului normativ.

Proiectul urmeaza sa primeasca votul plenului Camerei Deputatilor, cu raport comun si din partea Comisiei de administratie.

Fostul presedinte al PSD, Liviu Dragnea, nu va mai putea candida astfel niciodata pentru Parlament. Dragnea acuza actuala conducere a PSD ca sunt „slugi” si „tradatori”.

Mai mult despre: ,

Comentarii: