Raidul rebelilor rusi in regiunea Belgorod a avut efectul scontat – destabilizarea Rusiei

externe

Luptatorii disidenti rusi care s-au intors dintr-un raid in tara lor de origine au aparut in Ucraina cu un trofeu – un vehicul blindat rusesc capturat, relateaza CNN.

Oficialii ucraineni spun ca luptatorii au actionat pe cont propriu atunci cand au traversat in fuga granita rusa si au tras in orasele rusesti din regiunea Belgorod la inceputul acestei saptamani, intr-un raid de doua zile.

Nu a fost asa.

Membrii Legiunii „Libertate pentru Rusia” si ai Corpului Voluntarilor Rusi – ambele formate din cetateni rusi care lupta in Ucraina impotriva autoritatilor din patria lor – se afla toti sub comanda fortelor de securitate ucrainene.

„A fost aceasta o actiune independenta si necoordonata cu Ministerul ucrainean al Apararii sau v-au dat instructiuni?”a fost intrebat de CNN Dennis Nikitin, liderul Corpului Voluntarilor Rusi de extrema dreapta.

El a raspuns: „Evident, tot ceea ce facem, fiecare decizie pe care o luam dincolo de granita [in Rusia] … este decizia noastra”.

Dar a recunoscut ca a existat o anumita „incurajare si ajutor”.

„Putem sa le cerem tovarasilor nostri [ucraineni], sa ne ajute in planificare. Ce parere aveti despre asta? Puteti sa ne spuneti daca este o misiune plauzibila? Ar ajuta Ucraina in aceasta lupta sau ar inrautati lucrurile?”. a spus Nikitin.

„Ei vor spune ‘da’, ‘nu’, ‘este o idee buna’, ‘este o idee proasta’. Asadar, acesta este un fel de incurajare si de ajutor”.

Semnale similare au venit din partea lui „Cezar”, porecla purtatorului de cuvant al Legiunii Libertate pentru Rusia, o formatiune anti-Putin mai moderata, formata din cateva sute de oameni, care se dedica incheierii razboiului din Ucraina si rasturnarii presedintelui rus Vladimir Putin.

Intrebat daca este adevarat ca disidentii rusi au folosit unele vehicule blindate MRAP de fabricatie americana – poate chiar vehicule donate de Statele Unite Ucrainei – Cezar a raspuns: „Am folosit si Humvee-uri. Le cumparam din magazine internationale, magazine de razboi. Da … oricine are ceva bani poate sa o faca”.

El repeta ironic un narativ al propagandei rusesti care dateaza de la prima invazie a Moscovei in Ucraina, in 2014, cand Kremlinul a negat ca trupele sale se aflau pe teren si a sugerat ca rebelii pro-Moscova au cumparat vehicule rusesti de pe piata libera.

Folosirea vehiculelor americane in operatiune a provocat consternare la Washington.

„Guvernul SUA nu a aprobat niciun transfer de echipamente de la terti catre organizatii paramilitare din afara fortelor armate ucrainene si nici guvernul ucrainean nu a solicitat astfel de transferuri”, a declarat marti secretarul de presa al Pentagonului, generalul de brigada al fortelor aeriene Patrick Ryder, subliniind ca SUA vor „supraveghea indeaproape” aceasta chestiune.

Occidentul a insistat ca Ucraina sa nu foloseasca armele pe care le primeste de la membrii aliantei de securitate NATO in interiorul Rusiei. Un atac impotriva unei tinte rusesti in interiorul Rusiei folosind rachetele de croaziera Storm Shadow furnizate de Marea Britanie, de exemplu, ar risca sa para ca aduce NATO in conflict direct cu Moscova.

Dar vehiculele blindate MRAP sunt camioane blindate. Sistemele de armament sunt cele care conteaza cu adevarat.

Ucraina nu vrea niciun credit pentru raidul in Rusia. Asa ca a folosit rusi pentru a face treaba si a sustinut ca acestia nu se afla sub ordine ucrainene.

Cu toate acestea, Kievul este incantat de rezultat. Raidul disidentilor a avut efectul dorit – destabilizarea Rusiei.

Evgheni Prigojin, liderul companiei de mercenari Wagner, care a luptat in Ucraina alaturi de armata rusa, a profitat deja de raid ca de o dovada a ineptiei armatei.

Seful Wagner avertizeaza ca rusii s-ar putea revolta daca invazia continua.

„Fortele de sabotaj si de recunoastere intra linistite in Rusia si marsaluiesc, incarcand videoclipuri, conducandu-si tancurile, vehiculele blindate de infanterie. Unde este garantia ca nu vor intra in Moscova?…Din cate am inteles, nimanui nu-i pasa de locuitorii din regiunea Belgorod”, a tunat Prigojin marti, intr-un interviu acordat bloggerului pro-rus Konstantin Dolgov.

„Ii spun elitei din Federatia Rusa – fii de catea, adunati-va copiii. Trimiteti-i la razboi. Cand veti veni la o inmormantare si veti incepe sa-i ingropati, oamenii vor spune: ‘Totul este corect acum'”.

In caz contrar, a avertizat liderul mercenar care inca mai pretinde ca il sustine pe Putin, „toate aceste diviziuni se pot sfarsi in ceea ce este o revolutie, exact ca in 1917.”

Se poate presupune ca urmasii nomenclaturii moscovite nu se vor prezenta brusc la usile birourilor de recrutare nici pentru fortele armate, nici pentru cainii de razboi ai lui Prigojin.

Dar haosul in randurile inamicului echivaleaza cu o victorie, conform doctrinei a generalului Valeri Gherasimov din fortele armate ruse.

Iar Cezar este convins ca Moscova a fost zdruncinata.

„Ei [rusii care aparau Belgorodul] au fost prea prosti si prea lenti. Aproximativ cinci ore [pentru a reactiona]. Ei incearca doar sa inteleaga ce s-a intamplat. Ieri, am distrus acele companii mecanizate. Le aducem pierderi grele”, a spus el in engleza invatata la scoala in Rusia.

„Este doar un mic inceput, doar pentru recunoastere”, a adaugat el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: