Raluca Pruna, alaturi de Victor Costache: „Nu pricep ce tara vrem. E deci periculos Costache si trebuie doborat pana nu strica de tot cutumele locale ale micii intelegeri”

news

Raluca Pruna, fost ministru al Justitiei, ii ia apararea lui Victor Costache, care este atacat puternic de PSD si de propaganda PSD pentru ca opereaza in continuare, in week-end-uri, la o clinica privata. PSD i-a cerut sa demisioneze, sustinand ca ministrul este in conflict de interese.

„Avem un chirurg. Victor Costache. Care dupa ce studiaza in Romania, profeseaza 10 ani in Franta, Marea Britanie, Danemarca, Scotia, Germania si in Quebec. Apoi decide sa se intoarca in Romania. Mai decide, dupa o vreme, sa accepte sa fie ministrul sanatatii. Moralistii de serviciu incep sa il atace ca profeseaza gratis (ma rog, pe un contract cu valoare minima ca altfel nu permite legea noastra), in timpul liber. De neacceptat, urla cainii de serviciu. Halucinant si nu trebuie sa ramana nepedepsite nici intoarcerea acasa, nici acceptarea functiei de ministru al sanatatii in tara nosocomialelor, a gastilor medicale care fac exact ce vor, a mult prea potentei Casei de Sanatare stat-in-stat, cu preturi decontate in spitale mizere la nivel de top in orice alt stat functional.

Pentru mine cazul ministrului, chirurgului Costache este un caz test.

1. Test pentru toate partidele, inclusiv cele cu ‘oameni noi’ si ‘politica altfel’, care de-a lungul anilor au promis de la 25 de mii de euro (PSD Geona) la scutiri de taxe (USR Barna) tot ce se putea imagina pentru romanii care se intorc acasa. Nu e clar ce romani. Probabil nu cei care au o profesie si au facut performanta in pribegie si nu cei care nu vor vota orbeste niciun politician care promite chestii discriminatorii numai pentru voturi obtinute usor. Chirurgul Costache nu intra in nicio categorie care sa foloseasca micului politician dambovitean, care vede numai pana la urmatoarele alegeri si nu se da plecat nici cand pierde lamentabil caci se crede un fel de Mesia local. Ce ii ofera patria lui Victor Costache? Mai nimic, caci in afara de premierul care l-a numit niciun politician cu intoarcerea diasporei in discurs si oferte mirobolante pentru cei care nu se intorc niciodata nu a deschis gura sa spuna nimic despre ridicolul atacului la chirurgul Costache. USR (ca PSD nu ma intereseaza) putea iesi prin Dan Barna sa spuna ca sustine neimpozitarea celor 200 lei pe operatie pe cord deschis facuta de Costache cel reintors acasa. Si ca invita si alti chirurgi, cercetatori, juristi, chimisti, fizicieni, matematicieni, patiseri si soferi sa vina acasa pentru exact aceleasi avantaje. A fost insa tacere, ca atunci cand inviti o ruda mai desteapta la masa, dar speri din tot sufletul sa nu vina ca nu poti sustine conversatia.

2. Test pentru presa, aceea cica inca frecventabila, care ataca nemilos si arunca cu conflict de interese acolo unde nu exista niciun conflict. Exista numai pasiunea cuiva pentru meseria de baza: nu de ministru, ci de chirurg. Si asta nu incape in categoriile cu care opereaza presa de atac la comanda. Si nici nu aduce publicitate sau satisfactia investitorilor dependenti de bucuriile chiolhanurilor locale.

Ma intreb ce ar vrea presa care il ataca pe Costache pentru ministerul Sanatatii? Si politicienii care tac vinovat? Un tractorist despre care sa fim siguri ca nu opereaza in week end ca sa nu incalce inaltele standarde morale din Romania si sa nu intre, doamne fereste, in vreun conflict de interese care sa strice brandul Romaniei de cea mai curata tara cand e vorba de ce trebuie sa faca vecinul? Sub sanctiunea maxima a mortii / omorarii caprei daca nu se conformeaza. Vrea presa moralista din Romania un medic de duzina dependent de increngaturile de casta din medicina romaneasca pe care acceasi presa le denunta? Pana acum presa asta moralista ne induce in desant ideea ca nu e bun un chirurg care a operat 10 ani in tari functionale. Nu e buna nici experienta lui si nici el, ca vine cu idei de import si ne strica feng shui’ul de capitalism cu idei socialiste si apucaturi sovietice. Nu e bun ca promoveaza ideea spitalului privat in Romania care sa concureze spitalul de stat captiv pe bani multi, atat de multi ca numai Casa de Asigurari de Sanatate stie cati si nu ne spune ca sa nu murim pe loc si sa piarda platitori pentru nimic la cea mai mare afacere de coruptie din Romania: sanatatea. Mai vrea chirurgul acesta Costache sa reduca din cheltuieli pentru interventii in alte state ale Uniunii pe formularul E112, pe bani mult mai multi decat daca interventia se face in Romania in sistemul privat. Soc, groaza! E deci periculos Costache si trebuie doborat pana nu strica de tot cutumele locale ale micii intelegeri.

Si acest atac vine exact dupa ‘consensul’ in societatea noastra egalistarista ca justitia sociala incepe cu magistratul care nu merita pensia pe care jandarmul care gazeaza si invartitorul de hartii din sistemul militar le merita pe deplin.

Eu nu pricep nimic. Nu pricep ce tara vrem si ce optiuni facem. Si nu pricep ce oferta politica exista pentru o tara functionala. Pana acum am priceput ca singurul proiect de tara e aruncarea cu bani in cresteri nesustenabile de salarii si pensii care sunt sustinute numai de cei cu orbul gainii si indiferenta fata de copiii care vor ramane sa plateasca dezmatul cu lautari al intratului cu capul in zidurile realitatii.

Din cazul Costache inteleg numai ca vorba veche cum ca nimeni nu e profet in propria tara e ca niciodata mai adevarata. Vrem reforma, dar sa nu doara, suntem in noroi pana la gat dar stim noi singuri cum sa iesim din el, candva cand va fi mai profitabil pentru noi. Costache e suspect ca, pe langa functia publica pe care daca o faci onest si ai o profesie o faci in pierdere, isi face gratis profesia cea mai nobila, de medic, in week end. Dar dam din gura ipocrit cu diaspora pe care o asteptam acasa cu paine si sare. Asa va fi primit oricare, exact precum Victor Costache – la proportiile cuvenite, ca nu toti ajungem ministri. Diaspora zilele acestea e chirurgul Costache caruia ii doresc sa nu fie dezamagit. Exista o tara paralela cu politica damboviteana si presa pe comanda care ii admira performanta dovedita inainte de reintoarcerea acasa. Restul e gargara locala, provinciala, pentru bani de publicitate sau pentru voturi cand avem nevoie de diaspora. In realitate, ne pasa de diaspora si ce poate aduce inapoi acasa, in general de reforma autentica in Romania, cam cat ne pasa de negrul de sub unghie in tara europeana cu cel mai mic consum de sapun pe cap de locuitor”, a scris Pruna pe Facebook.

Ministrul Sanatatii, Victor Costache, a declarat, joi, ca poate salva vieti cand nu este la minister, acest lucru nefiind un moft, ci o necesitate. Costache afirma ca operatiile pe care le face la spitalul Polisano din Sibiu sunt pro bono, dar, in lipsa unui contract de munca, nu ar fi putut opera legal. De asemenea, ministrul prezinta raspunsul Agentiei Nationale de Integritate, care transmite ca situatia sa ”nu este de natura a genera o situatie de incompatibilitate”.

”Referitor la informatiile prezentate de jurnalistii de la Libertatea, prin care sunt acuzat ca desi am jurat credinta poporului roman, am semnat un angajament de fidelitate fata de un angajator privat, reamintesc ca am depus si juramantul lui Hipocrat fata de pacientii romani.

Ca ministru am facut toate demersurile legale pentru a ma convinge ca in timpul meu liber pot profesa. Nu e un moft, ci o necesitate. Pot salva vieti, cand nu sunt la minister. Fac acest lucru din pasiune, rupand din timpul alocat familiei mele. Si credeti-ma, e greu sa aleg: sa merg in sala de operatii sau sa stau alaturi de copiii mei. La Spitalul Polisano, asa cum am spus aseara la B1 TV, operatiile sunt pro bono, dar legea m-a obligat sa semnez un contract de munca. Jurnalistii l-au prezentat, dar precizez ca aveam nevoie de acest contract ca sa profesez LEGAL in weekend, ca medic primar. Altfel, ar fi insemnat sa fac operatii in afara Legii”, a scris, joi, pe Facebook, Victor Costache.

Acesta afirma ca, pentru a evita orice discutie, inainte de a prelua mandatul de ministru, a facut demersuri la Agentia Nationala pentru Integritate.

”Va citez din documentul primit de la ANI: «din cele expuse de dumneavoastra si din interpretarea sistematica a prevederilor legale incidente, opinam ca functia de membru in cadrul Guvernului simultan cu desfasurarea de activitati medicale in baza unui contract individual de munca, nu este de natura a genera o situatie de incompatibilitatea din perspectiva legii 161/2003 cu modificarile si completarile ulterioare».

Asadar, nu vad unde am gresit si ce anume mi se imputa in faptul ca mi-am propus sa operez in continuare. Mi cere sa-mi incetez activitatea de chirurg?! Puteam sa fac un contract de voluntariat, dar legea nu permite spitalelor private sa faca astfel de contracte cu medicii. Contractul meu este pe o suma minima, pentru un chirurg cu specializarea si calificarile mele, fiind incadrat pe grila ca medic primar. Operatiile in sine, care in mod normal se platesc, am ales sa nu fie remunerate in cazul meu”, a mai scris Costache.

Costache a facut referire si la modificarile pe care le intentioneaza in sistemul sanitar.

”Sunt un om onest, care nu are nimic de ascuns si care munceste cu pasiune pentru a-si face treaba bine, iar activitatea mea sper ca o dovedeste oricui este de buna-credinta. Din acest motiv, nu voi accepta ca cineva sa prezume in privinta mea actiuni sau intentii reprobabile doar pentru ca un act de reforma in sistemul de sanatate deranjeaza anumite interese nedeclarate. Ii invit pe toti cei care doresc sa contribuie la dezbaterea legata de sistemul de sanatate sa o faca in mod deschis, asumat, cu argumente pe fond, tinand cont de un principiu esential: in activitatea medicala pacientul este singura prioritate!”, a mai scris Costache.

Libertatea.ro a relatat, joi, ca ministrul Sanatatii are un contract de munca cu Spitalul Polisano din Sibiu si a publicat un ordin de ministru care reduce dotarile necesare pentru accederea in programul ”Actiunile Prioritare pentru tratamentul pacientilor cu infarct miocardic acut”, care ar putea favoriza spitalul la care lucreaza.

Deputatul PSD Daniel Suciui-a cerut ”de urgenta” demisia, insa premierul Ludovic Orban a anuntat ca nu ia in calcul o astfel de masuri in prezent.

Mai mult despre: ,


Comentarii: