Ramas in afara Parlamentului, Neamtu il ataca dur pe Basescu: „Favoritism, nepotism si clientelism. Blat cu Firea”

politica

Mihail Neamtu, una dintre figurile cele mai vizibile ale PMP, lanseaza un atac dur la adresa conducerii partidului dupa ce acesta a rata intrarea in Parlament. Neamtu il ia in vizor inclusiv pe Basescu.

Neamtu reproseaza in sapte puncte greselile majore facute de PMP, printre acestea numarandu-se „blatul cu Firea” si „favoritism, nepotism si clientelism”. „Pe langa o mana de candidati onorabili, cu scoruri foarte bune-n Republica Moldova, Maramures, Bistrita sau Timis, ne-am procopsit cu anonimi, nulitati sau fosti condamnati penal. Nuca de pe coliva de la capataiul partidului a fost candidatura unei doamne (si a unei mame) pe care o respect, dar care n-avea tractiune electorala: Elena Basescu. Oare le-am transmis alegatorilor un mesaj despre meritocratie? A fost gestul politic care a facut diferenta: la 6 decembrie, partidul a coborat sub pragul electoral”, afirma Neamtu.

„Mai bine de un an si jumatate, am fost soldat disciplinat al Partidului Miscarea Populara si, oriunde m-am dus, i-am ridicat scorul. In Timisoara m-am batut, chiar de pe patul de spital, pentru fiecare vot. Hranita din idealurile unionismului si ale crestin-democratiei, PMP trebuia sa fie o constructie diferita de PNL, atractiva pentru publicul patriotic, atlantist si pro-european.

Un partid care incepuse frumos, inainte ca USR-Plus sau AUR sa existe pe piata, merita sa fie optiunea naturala a oamenilor de dreapta din Romania. Cum s-a ajuns atat de jos?

Comentariul meu nu-i despre oameni, ci despre judecatile eronate care au ingropat partidul sub pragul electoral. Iata sapte erori strategice (sau pacate capitale) care au scufundat sansele PMP la ultimele alegeri:

1) Blatul cu Firea. In 2016, bucurestenii au avut incredere in noi si am avut reprezentanti in consiliul local. Ce au facut acestia? Au tradat si au votat constant cele mai nefericite proiecte ale administratiei Firea, care au dus la falimentul Capitalei. Conducerea PMP s-a facut ca nu-i vede. Rezultatul? Bucurestenii nu s-au lasat pacaliti si voturile pentru PMP s-au injumatatit. Povestea s-a intamplat si la Constanta si-n alte orase mari din tara.

2) Eroarea Toader Paleologu. Candidatura din 2019 la functia prezidentiala a prilejuit un spectacol trist. In loc sa relanseze proiectul conservator si sa intinereasca masa votantilor PMP, Toader Paleologu (un intelectual rafinat, se intelege) s-a manifestat rece, lipsit de vlaga si distant fata de electoratul crestin. Candidatul a pescuit fara succes in bazinul votantilor USR, criticand Miscarea Populara care-i facea, culmea, campanie pe strada. Ulterior, dl. Paleologu s-a distantat de PMP si-n contextul alegerilor locale.

3) Blatul cu PNL. In iarna lui 2019, cand Premierul Orban ne-a momit cu niste functii in structurile guvernamentale, ne-am napustit precum niste copii hamesiti asupra prajiturilor dintr-o cofetarie. USR a rezistat tentatiei, dar noi ne-am inhamat orbeste la caruta PNL. Nimeni si niciodata nu si-a permis vreo disidenta fata de prostiile debitate, bunaoara, la Ministerul Educatiei. Am decontat, asadar, toate gafele guvernului liberal pentru cateva posturi prin Guvern sau prin companiile de stat.

4) Bula bruxelleza. Prinsi in dezbaterile din Parlamentul european (unde n-au ezitat sa-i taxeze pe amicii polonezi), liderii PMP s-au rupt de emotia strazii si de agenda societatii romanesti. In locul actiunii directe la firul ierbii, printre taranii, parintii sau antreprenorii revoltati de pandemia Covid-19, s-a practicat politica de cabinet a enunturilor televizate, caldicele, menite sa nu deranjeze pe nimeni. Desi era evident ca electoratul nostru de dreapta sustine – asa cum se intampla si-n Statele Unite – redeschiderea economiei, a scolilor si a bisericilor, mesajele noastre erau rupte din alt film (300 de parlamentari, etc).

5) Analfabetism digital. Ne-am trezit batuti pe Facebook (si la vot…) de un partid inventat acum 12 luni, asta pentru ca onorabila conducere a PMP n-a inteles ce inseamna branding, reactie rapida, autenticitatea reportajelor live si comunicarea cu efect viral sau crestere organica. Teme emotionale, de la unirea cu Basarabia sau taierea padurilor pana la juramantul pe Biblie sau protejarea libertatilor civile, au fost preluate de George Simion.

6) Incoerenta doctrinara. In loc sa fie in fruntea dezbaterii despre libertate, familie si credinta, PMP a comunicat haotic si lipsit de inteligenta. Mediocru. Caldicel. Unii cu Biden, altii cu Trump. Dupa actiunile de ridiculizare a Bisericii de catre Stanga radicala, n-am avut determinarea sa criticam actiunile jandarmilor care se napusteau, la pelerinaje, asupra credinciosilor. Lipsa de imaginatie ne-a facut sa nu gasim niciun profesionist din zona medicala, desi de 10 luni doar despre pandemie se discuta.

7) Favoritism, nepotism si clientelism. Pe langa o mana de candidati onorabili, cu scoruri foarte bune-n Republica Moldova, Maramures, Bistrita sau Timis, ne-am procopsit cu anonimi, nulitati sau fosti condamnati penal. Nuca de pe coliva de la capataiul partidului a fost candidatura unei doamne (si a unei mame) pe care o respect, dar care n-avea tractiune electorala: Elena Basescu. Oare le-am transmis alegatorilor un mesaj despre meritocratie? A fost gestul politic care a facut diferenta: la 6 decembrie, partidul a coborat sub pragul electoral.

Iertati-mi tonul dur, dar am tacut destul. Acum este vremea sa avem o discutie deschisa si sa ne asumam greselile”, a scris Neamtu pe Facebook.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: