Raport al Comisiei Europene: Ce franeaza dezvoltarea Romaniei

actualitate

Comisia Europeana scoate la iveala, in Raportul de tara pe 2015, problemele social-economice care franeaza devoltarea Romaniei. Documentul atrage atentia ca, in continuare, folosim prea putine fonduri europene, ca nu avem politici fiscale previzibile iar combaterea evaziunii fiscale este modesta. 

Raportul Comisiei Europene constata ca Romania are o politica fiscala „lipsita de continuitate, predictibilitate si planificare”, referindu-se la faptul ca, desi autoritatile au redus contributiile la asigurarile sociale, au impovarat pe de alta parte mediul de afaceri cu taxa pentru constructii speciale, de exemplu. Astfel de politici contribuie, conform documentului emis de Comisia Europeana, la „ingreunarea mediului de afaceri, cele mai afectate fiind intreprinderile mici si mijlocii”.

Slaba colectare a taxei pe valoare adaugata este si ea vazuta ca un punct slab al tarii noastre, Romania avand din 2000 un decalaj mediu la colectarea TVA de peste 40 la suta, cu un varf de 44 la suta in 2012, ceea ce inseamna ca tara noastra depaseste cu mult media europeana de 16 la suta, in privinta acestui indicator care arata corelatia dintre colectarea efectiva a taxei in raport cu potentialul statului respectiv.

Cu toate acestea, Comisia apreciaza ca Romania are „o compozitie de venituri din taxe printre cele mai favorabile din Uniunea Europeana”.

Problema slabei absorbtii a fondurilor europene este si ea remarcata in Raport. In ciuda accelerarii procesului din ultimii doi ani, ramane pe ultimul loc in privinta fondurilor puse la dispozitie de Uniune prin politica de coeziune.

La capitolul plusuri, Raportul executivului european constata stabilitatea sectorului bancar, puternic capitalizat, nivelul constant redus al somajului si progresele facute in reforma sistemului judiciar.

Sursa: TVR

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: