Raport EXPLOZIV al Curtii de Conturi: JAF inimaginabil practicat de Dragnea si Ponta la Ministerul Dezvoltarii Regionale

politica

Un raport tinut inca la secret de Curtea de Conturi, prezentat in exlusivitate de Adevarul, arata un jaf fara seaman practicat la Ministerul Dezvoltarii Regionale pe cand acesta era condus de Liviu Dragnea. Totul s-a intamplat cu sprijin consistent din partea premierului Victor Ponta.

In aprilie 2015, Curtea de Conturi a finalizat auditul performantei Programului national de dezvoltare locala (PNDL) finantat de la bugetul de stat prin Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) si derulat prin autoritatile locale. Controlul a vizat perioada 2013 – 2014. Concluziile raportului ar da mult de lucru DNA daca documentul va ajunge pe masa procurorilor, asa cum, de altfel, a propus Departamentul Juridic al Curtii de Conturi, care a emis un punct de vedere in favoarea sesizarii organelor de urmarire penala.

Potrivit unor surse din Ministerul Dezvoltarii Regionale, raportul arata ca prin programul PNDL, initiat in 2013 printr-o ordonanta de urgenta a Guvernului Ponta, au fost date contracte grase firmelor satelite ale PSD, prin intermediul consiliilor judetene care derulau asa-zise proiecte de dezvoltare locala.

Cele mai multe contracte nu au fost date prin licitatie, ci prin incredintare directa. Totul a fost posibil pentru ca premierul Ponta a dat o ordonanta prin care i-a permis acestuia sa aloce fonduri in cadrul unui program national de dezvoltare prin simple ordine de ministru, nepublicabile in Monitorul Oficial. Decontari duble, subevaluarea patrimoniului, disparitia unor active din evidentele ministerului si chiar evapoarea din contabilitate a 46 milioane de lei sunt lucruri care completeaza lista constatarilor cu iz penal facute de auditori. In total, in 2013 si 2014, Ministerul Dezvoltarii Regionale a alocat PNDL 531 de milioane de euro.

”Regina” contractelor prin incredintare directa, in perioada in care Liviu Dragnea a condus acest minister, a fost celebra Tel Drum SA, in spatele careia s-ar afla chiar liderul PSD, desi social-democratul a negat mereu evidentele. Tel Drum nu a avut cele mai multe contracte finantate de Ministerul Dezvoltarii, dar cu siguranta a incasat cei mai multi bani.

Astfel, numai in perioada 2013 – 2014, controversata firma a primit nu mai putin de 41,2 milioane de lei. Locul al doilea este ocupat de o alta firma celebra de partid, Tancrad SRL. Firma de casa a lui Gheorghe Bunea Stancu in perioada in care acesta a fost presedinte al CJ Braila, Tancrad a incasat de la MDRAP 33 de milioane de lei in perioada mentionata.

Lista prezentata de Adevarul cu firmele care au primit sume insemnate prin incredintare directa:

• SC Tel Drum SA, firma abonata la contracte pe bani publici, controlata pe hartie de fostii colegi de liceu ai liderului PSD.

• SC Tancrad SRL, reprezentata de Cristian Catalin Stancic, este firma de casa a CJ Braila, inculpata in dosarul lui Gheorghe Bunea Stancu.

• SC Zeus SA apare in doua din cele trei dosare in care fostul presedinte al CJ Arges, Constantin Nicolescu, a fost pus sub invinuire. Proprietarul companiei de contructii Zeus SA a fost implicat si in dosarul Trofeul Calitatii in care Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani de inchisoare.

• SC Gecor Gecor SRL Gurgiu. Numele acestei firme a fost asociat cu cel al lui Catalin Voicu – mama fostului senator PSD detinea jumatatea din partile sociale.

• SC Selina SRL Oradea. Patronul firmei, Beniamin Rus, este cercetat de DNA pentru prejudicierea CJ Bihor cu 6 milioane de euro. In 2013, Rus ar fi incercat sa-l mituiasca pe ministrul Dan Sova, in timpul unei vizite in China.

• SC Vega 93 SRL este controlata de milionarul Corneliu Istrate, sponsor recunoscut al PSD. Istrate are o relatie speciala cu Marian Oprisan, presedintele CJ Vrancea.

• SC Darcons SRL Neamt este patronata de Romica Rotaru, membru PSD Neamt, fost vicepresedinte al CJ si subprefect, tatal presedintelui filialei judetene a TSD Neamt, Alexandru Rotaru. In ultimii ani, Darcons a castigat milioane de euro din asfaltari si reparatii de drumuri dar si constructii civile.

• SC Lemacons SRL Tulucesti este administrata de Alin Constantinescu, nepotul milionarului Corneliu Istrate, patronul Vega ’93, apropiat PSD. In 2015, impreuna cu Vega ’93, Lemacons SRL a pus mana pe lucrari de 40 milioane de euro la autostrada Brasov-Oradea. Tot in 2015, Lemacons a prins un contract de 5 milioane de euro pentru intretinerea pe timp de vara a drumurilor din judetul Tulcea.

• SC Samus Constructii SRL Dej este patronata de Ioan Tecar, lider al comunitatii penticostale din Romania. Numele lui Tecar apare in dosarul mitei de la CJ Cluj. Conform DNA, omul de afaceri ar fi trimis un plic cu bani pentru fostul sef al CJ, Horea Uioreanu, prin intermediul fiului sau, Cristian Tecar.

• SC Cast SRL, controlata de Costin Palada, a fost trimisa in judecata in dosarul fostului presedinte la CJ Prahova, Mircea Cosma, pentru spalare de bani.

• SC Citadina 98 SA Galati (fosta societate de Drumuri si Spatii Verzi a Primariei Galati). A fost preluata de Corneliu Istrate si integrata in grupul de firme Vega 93.

• SC Dinamic Construct SRL Tulcea, patronata de fostul senator PNL Daniel Ilusca. Dinamic Construct a a proiectat toate lucrarile de infrastructura finantate de UE in Tulcea.

• SC Alma Consulting SRL, una dintre firmele de casa ale CJ Vrancea, condus de Marian Oprisan (PSD). In 2007, cand Iulian Matache (PSD) si-a construit casa, a apelat la serviciile Alma Consulting pentru a-i intocmi documentatia necesara. In aceiasi perioada, firma avea in derulare contracte cu Consiliul Judetan, unde Matache era sef al Directiei Tehnice.

• SCADT SA Slatina, controlata de fostul senator PSD Ion Toma, a obtinut contracte de milioane de euro de la autoritatile centrale si locale. Firma este clienta fidela a consiliilor judetene, prefecturilor, primariilor, ba chiar si a Bisericii.

• SC Drusal Construct SA, sponsor al primarului din Baia Mare, Catalin Chereches (fost PSD si UNPR), cercetat penal pentru coruptie.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Comentarii: