Raport Ministerul Sanatatii: Care este PLAJA de pe care sa nu intri NICIODATA in apa

life

Ministerul Sanatatii a publicat recent un document care atesta calitatea apelor de imbaiere din Romania. In timp ce litoralul romanesc are peste 15 plaje care au primit calificativul „Excelent”, exista si o plaja de care toti romanii ar trebui sa se fereasca, mai ales ca aceasta a fost caracterizata de autoritati drept „Nesatisfacatoare”.

Clasificarea zonelor de imbaiere realizata conform metodologiei prevazuta in HG nr. 546/2008 privind managementul zonelor de imbaiere a fost publicata recent, atat la nivel al Uniunii Europene, cat si la nivel national. Astfel, aceasta are la baza setul de date de monitorizare a calitatii apei de imbaiere aferente ultimilor patru sezoane, cuprinse intre 2012 si 2015.

Din cele 49 de plaje ale litoralului romanesc, una singura a primit calificativul Nesatisfacator, fiind considerata un pericol pentru populatie si anume Cordonul Eforie Nord – Eforie Sud II, Tabara Luminita.

Printre statiunile cu cele mai bune plaje se numara Navodari, Mamaia, Olimp si Venus, in timp ce la capatul opus se afla Jupiter, Eforie si Costinesti. Nu in ultimul rand, potrivit raportului, plajele din Vama Veche si Doi Mai au primit calificativul „Buna”.

plaja

Romania a avut in anul 2015 un numar de 50 de zone pentru scaldat costiere si continentale, insa doar 16 din acestea (32%) au o calitate excelenta a apei, 23 de zone (46%) au o calitate buna, 10 zone (20%) au calitate suficienta si doar o singura zona este considerata ca avand o calitate nesatisfacatoare a apei, potrivit raportului anual privind apa pentru scaldat publicat miercuri de Comisia Europeana.

Calitatea apei pentru scaldat in 2015 pentru cele 28 de state membre ale UE, plus Albania si Elvetia, arata ca Romania la egalitate cu Albania se situeaza pe ultimele locuri cand vine vorba de procentul zonelor de scaldat cu o calitate excelenta a apei (32%), in timp ce in opt state membre peste 90% din zonele pentru scaldat prezentau o calitate excelenta a apei in 2015: Luxemburg (toate cele 11 zone pentru scaldat raportate), Cipru (99,1%), Malta (97,7%), Grecia (97,2%), Croatia (94,2%), Italia (90,6%), Germania (90,3%) si Austria (90,2%). Media la nivelul UE este de 84%.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: