Raport oribil al Comisiei Europene pentru Romania condusa de Dragnea si Tariceanu. „Ireversibilitatea progresului in lupta impotriva coruptiei a fost recent pusa in pericol”

news

comisia europeana, ue

Comisia Europeana precizeaza, in raportul de tara privind Romania publicat miercuri, ca ireversibilitatea progreselor in lupta anticoruptie a fost pusa in pericol in 2017, iar institutiile judiciare si legislatia sunt supuse in continuare unei presiuni intense.

”Ireversibilitatea progresului in lupta impotriva coruptiei a fost recent pusa in pericol. Rezultatele bune si continue ale institutiilor judiciare in lupta impotriva coruptiei au fost in mare parte afectate de evenimentele din anul trecut. Reformele in curs ale legilor justitiei risca sa dauneze independentei judiciare si sa anuleze progresele realizate in ultimii zece ani. In plus, institutiile judiciare si cadrul legal privind combaterea infractiunilor de coruptie continua sa fie suspuse unei presiuni intense”, se arata in documentul publicat de Comisia Europeana.

Potrivit raportului, coruptia persista la toate nivelurile si ramane un obstacol pentru a face afaceri, provocarile cele mai mari ale mediului de afaceri fiind coruptia si problemele de guvernanta in sectorul public.

In 2017, coruptia si nepotismul au fost percepute ca fiind principalele obstacole in calea desfasurarii afacerilor in Romania, cu o proportie de 85% si, respectiv, 82% din intreprinderi, in conditiile in care media UE este de 37%, respectiv 38%.

In documentul Comisiei se mai arata ca 86% dintre companii cred ca mituirea si utilizarea relatiilor este adesea cel mai simplu mod de a obtine anumite servicii publice, reprezentand o crestere de 10 puncte procentuale fata de 2015, media UE fiind 60%. In acelasi timp, 70% din companii considera ca singura calea de a reusi in afaceri este sa ai legaturi politice (o crestere de 22 puncte procentuale fata de 2015, media UE: 42%).

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: