Raport sumbru al IML: Crestere fara precedent a abuzurilor asupra copiilor si a cazurilor de pedofilie

news

Raportul Retelelor de Medicina legala pe anul 2016 indica o crestere fara precedent a numarului de expertize in cauzele de alienare parentala, abuz asupra minorilor si pedofilie, din pacate, in majoritatea cazurilor constatandu-se doar incercarea rezolvarii conflictelor dintre parinti prin implicarea imorala si nejustificata a copilului. Evaluarea in astfel de cazuri este extrem de complexa, vizand atat copilul, cat si parintii, arata documentul citat.

Potrivit raportului, in ceea ce priveste expertizele medico-legale pe persoana in viata, in anul 2016 au fost facute 17.977 de constatari, expertize si noi expertize medico-legale (incluzand expertize antropologice, expertize de stabilire a filiatiei si expertize de calcul retroactiv a alcoolemiei) pe persoane in viata, fie la solicitarea autoritatilor judiciare, fie de catre persoane fizice, scrie News.ro.

La acestea, se adauga 1.550 evaluari facute de Comisiile de Avizare si Control al Actelor Medico-Legale si 209 de expertize analizate in cadrul Comisiei Superioare Medico-Legale, ajungandu-se la un total de 19.736.

In ordinea frecventei, expertizele medico-legale au fost solicitate pentru: evaluarea gravitatii leziunilor corporale produse ca urmare a unei agresiuni 58,3% ; evaluarea gravitatii leziunilor corporale produse prin accidente de circulatie 14,8% din cazuri; expertize psihiatrice 18,3%, expertize pentru amanarea/intreruperea pedepsei pentru motive medicale 0,7% ; agresiuni sexuale 2%, examinari genitale pentru constatarea starii de virginitate 2,3%, alte expertize 3,7%.

Legat de expertizele pentru amanarea sau intreruperea executarii pedepselor privative de libertate din cauza unor motive medicale, in 2016 au fost facute, la nivel national, 340 de expertize si re-expertizari (noi expertize). Din totalul de expertize de acest gen in 11,8% din expertizele efectuate s-au recomandat amanari/intreruperi de pedeapsa pentru tratarea unor afectiuni medicale in unitatile medicale ale Ministerului Sanatatii.

Totusi, experetizele medico-legale psihiatrice in cauze civile au crescut foarte mult in ultimii ani. In 2016, au fost facute 15.599 de expertize medico-legale psihiatrice (fata de 13.389 in 2015, 12.369 in 2014 si 15.147 in anul 2013), din care 60,3% in cauze civile si 39,7% in cauze penale.

„Nu trebuie pierdut din vedere ca acest volum enorm de solicitari a trebuit rezolvat cu acelasi numar insuficent de specialisti. Cresterea de la an la an a numarului certificatelor medico-legale psihiatrice, care se intocmesc exclusiv in vederea incheierii unor acte de dispozitie, confirma utilitatea unui astfel de demers, inteles de notarii publici, si care constituie la ora actuala unul dintre cele mai importante mijloace de impiedicare a manipularii persoanelor varstnice de catre persoane interesate in acest sens, mai precizeaza autorii raportului.

Analizand cazuistica in ansamblul ei, raportul releva cresterea ponderii expertizelor in cauze civile, care au devenit majoritare. Situatia cea mai frecventa o reprezinta punerile sub interdictie, care in ultimii doi ani au explodat ca frecventa. Acest tip de expertiza necesita un volum de munca imens.

Potrivit raportului, tot printre cauzele civile se constata in ultimul an cresterea fara precedent a numarului de expertize in cauzele de alienare parentala, abuz asupra minorilor si pedofilie.

„Din pacate, in majoritatea cazurilor se constata doar incercarea rezolvarii conflictelor dintre parinti prin implicarea imorala si nejustificata a copilului. Evaluarea in astfel de cazuri este extrem de complexa, vizand atat copilul, cat si parintii. Expertizele dureaza luni de zile, fiind de multe ori ingreunate din cauza unor evaluari psihologice extrajudiciare anterioare aberante, facute de diferiti asa-zisi psihologi independenti si care emit opinii asa-zis „stiintifice” halucinante, fiind ulterior folosite de parintele platitor in instanta, care nu de putine ori este indusa in eroare”, a precizat sursa citata.

De asemenea, in ultimul an s-a redus mult numarul expertizelor in transsexualism, fara a avea o explicatie argumentata in acest sens.

„O problema de origine procedurala si de organizare o reprezinta, mai ales in teritoriu, dificultatea de alcatuire a comisiilor de expertiza medico-legala psihiatrica, din cauza refuzului medicilor psihiatri de a fi cooptati in comisiile de expertiza. In lipsa unui cadru legal ferm in acest sens nu intrevedem o posibilitate de imbunatatire a acestui aspect. Din punctul nostru de vedere, consideram ca prin sprijinul Ministerului Sanatatii, al Ministerului Justitiei, al Ministerului de Interne si al Ministerului Finantelor s-ar putea cauta solutii pentru co-interesarea medicilor specialisti nu numai psihiatri, dar si din alte specialitati, care sa poata fi cooptati in cadrul comisiilor de expertiza medico-legala”, arata autorii raportului.

In plus, ei semnaleaza si tarifele derizorii ale expertizelor medico-legale psihiatrice, respectiv 85 de lei si a unei evaluari psihologice in cadrul acestora, in valoare de 50 de lei, comparativ cu asa-zilele expertize psihologice extrajudiciare, care, de exemplu, in cazul unui minor este cuprins intre 2.500 si 4.000 de lei sau chiar mai mult. Tot in anul 2016, s-au facut 1.766 de expertize pentru calculul si interpretarea retroactiva a alcoolemiei.

„Se remarca o prabusire a numarului de solicitari (fata 3722 in 2013), 3.898 de expertize in 2012) explicabila prin intrarea in vigoare a noilor Coduri. Din cele 1.766 de expertize, in 72,8% din cazuri s-a calculat ca alcoolemia in momentul evenimentului rutier a fost mai mare de 0,8g/L”, arata Raportul INML.

De asemenea si in 2016 au crescut solicitarile venite de la persoane fizice pentru efectuarea de expertize genetice de filiatie.

„Acest tip de solicitari au fost cu 5.9%. mai multe fata de 2015. In acelasi timp, solicitarile oficiale, formulate de instante de judecata, directii de protectia minorilor, maternitati, etc., au crescut in 2016 cu 4.37% fata de 2015. Cresterea solicitarilor pentru expertize de filiatie se explica prin aplicarea legislatiei actuale (Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila, Noua Lege a adoptiilor) care incurajeaza efectuarea acest tip de lucrari expertale pentru rezolvarea cauzelor civile de minori si familie, si permite totodata acordarea de ajutoare judiciare de stat pentru cazurile sociale care nu pot suporta costurile. Media acestui tip de solicitari a fost de 42-43 de expetize/luna. Totodata, fata de anul 2015, solicitarile de expertize ADN judiciare au inregistrat in 2016 o crestere de 13.7%.In cadrul expertizelor genetice judiciare si civile cumulat (expertitie de filiatie – paternitati si identificari) au fost prelucrate un numar de 3.450 de probe, media testarilor ADN fiind de 290-295 probe / luna, respectiv de 19-22 testari ADN / pe zi”, se mai arata ]n Raportul INML pe 2016.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: