Raportul MCV, barosul care spulbera actiunile coalitiei penale: „Cerem suspendarea tuturor incercarilor de a inlatura principalii procurori si incetarea modificarilor la Codurile penale”

news

Comisia Europeana a dat publicitatii, miercuri, Raportul MCV privind Romania. Raportul a fost explicat chiar de catre prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

„Cerem suspendarea tuturor incercarilor de a inlatura principalii procurori si incetarea modificarilor la Codurile penale”, a spus Timmermans.

„In ultimele 12 luni am vazut putin progres in Romania, chiar a fost regres.Vedem forme de regres care sunt cu adevarat regretabile. E vorba mai ales de amendarea legilor justitiei, independenta magistratilor si combaterea coruptiei”, a adaugat Timemrmans.

El a precizat ca, in opinia Comisiei Europene, sunt opt masuri care trebuie adoptate: „In acest sens, va fi necesar ca institutiile-cheie din Romania sa faca dovada unui angajament ferm fata de independenta sistemului judiciar si de lupta impotriva coruptiei, sa recunoasca rolul indispensabil al acestora drept pietre de temelie si sa redea statului capacitatea de a actiona, prin parghiile sale de control si echilibru, atunci cand exista riscul unei involutii”.

Cele opt masuri:

1. Suspendarea imediata a punerii in aplicare a legilor justitiei si a ordonantelor de urgenta ulterioare.

2. Revizuirea legilor justitiei tinand seama pe deplin atat de recomandarile formulate in cadrul MCV, cat si de cele formulate de Comisia de la Venetia si de Grupul de state impotriva coruptiei al Consiliului Europei (GRECO).

3. Suspendarea imediata a tuturor procedurilor de numire si revocare aflate in curs care vizeaza procurori in functii-cheie.

4. Relansarea procesului de numire a unui procuror-sef al DNA care sa aiba experienta dovedita in domeniul urmaririi penale a infractiunilor de coruptie si un mandat clar pentru ca DNA sa continue efectuarea de anchete profesioniste, independente si impartiale in cazurile de coruptie.

5. Numirea imediata, de catre Consiliul Superior al Magistraturii, a unei echipe interimare de conducere a Inspectiei Judiciare si numirea, in termen de trei luni, prin concurs, a unei noi conduceri a acestei institutii.

6. Respectarea avizelor negative ale Consiliului Superior al Magistraturii referitoare la numirea sau revocarea unor procurori cu functii de conducere pana la intrarea in vigoare a unui nou cadru legislativ, in conformitate cu recomandarea 1 din ianuarie 2017.

7. Inghetarea intrarii in vigoare a modificarilor propuse a fi aduse Codului penal si Codului de procedura penala.

8. Relansarea procesului de revizuire a Codului penal si a Codului de procedura penala tinand seama pe deplin de necesitatea de a se asigura compatibilitatea acestor coduri cu dreptul UE si cu instrumentele internationale in materie de combatere a coruptiei, precum si cu recomandarile formulate in cadrul MCV si cu avizul Comisiei de la Venetia.

Mai mult despre: , , , ,

Comentarii: