„Raportul MCV trebuie ignorat”. Ramasa pe tusa, Nicolai sustine ca Bruxellesul se comporta ca URSS-ul

politica

Fostul europarlamentar ALDE, Norica Nicolai, sustine ca Raportul MCV este construit in folosul lui Klaus Iohannis si ca documentul „trebuie ignorat”. „Nu mi-am imaginat niciodata ca tentatia totalitara, aceea de stil sovietic, e atat de prezenta si la Bruxelles”, scrie Nicolai, care nu a mai reusit intre in Parlamentul European.

„Venit cu o luna mai devreme decat datele cu care ne obisnuise Comisia Europeana, in plina campanie electorala in Romania, raportul MCV este cel mai jalnic document de politica europeana, pentru ca el nu constituie un document de analiza a stadiului reformelor din justitia din Romania, ci un document de pozitie politica in care Comisia Europeana ne spune ca isi doreste in Romania o republica prezidentiala condusa de reprezentantul Germaniei in colonie, Klaus Werner Iohannis.

Recomandarile din raportul precedent facute de prim-vicepresedintele Comisiei, Frans Timmermans, vizau la vremea respectiva un ordin de suspendare a suveranitatii nationale pentru ca interziceau Parlamentului Romaniei sa legifereze, doar in conditiile in care avea aprobarea Comisiei. Ni se spunea in acel raport ce trebuie sa reglementam, cum trebuie sa reglementam, iar astazi suntem criticati pentru ca am avut tupeul sa ne respectam suveranitatea.

Nu mi-am imaginat niciodata ca tentatia totalitara, aceea de stil sovietic, e atat de prezenta si la Bruxelles. Sa ceri unui stat membru sa introduca in actul de justitie serviciile de informatii, inseamna ca nu faci decat sa te comporti in cea mai buna traditie a lui Putin, care conduce o tara in care FSB e in toate. Daca asta e modelul de democratie pe care interesele Bruxelles-ului il vor introdus in Romania, imi pare rau sa o spun, dar am o usoara greata cu privire la dublul standard, democratie, stat de drept.

Incoerenta acestor monitorizari, in sensul ca in anumite rapoarte se solicita ca Ministrul Justitiei sa nu se implice activ, ci sa lase acest rol CSM, iar acum, dimpotriva, Comisia cere o implicare mai mare a Ministrului Justitiei, inseamna pentru mine ca nu avem de a face decat cu un banal document de pozitie politicianista, care spre binele Romaniei trebuie ignorat”, a scris Nicolai pe Facebook.

Comisia Europeana a publicat marti rapoartele MCV privind Romania li Bulgaria, mentinand MCV pentru Romania, pentru ca, de la ultimul raport, din noiembrie 2018, a constatat o involutie fata de progresele inregistrate in anii precedenti, situatie care constituie o sursa de preocupare majora. De asemenea, evolutia situatiei in primele luni ale anului 2019 a constituit o sursa de preocupare majora pentru Comisie. Comisia Europeana afirma, insa, in comunicatul referitor la raportul MCV, ca progresele inregistrate de Bulgaria sunt suficiente pentru a considera indeplinite angajamentele asumate in momentul aderarii la UE. Decizia finala privind ridicarea MCV va fi luata dupa consultarea Consiliului UE si a PE.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: