Raportul Parchetului General privind cazul Caracal: „Management defectuos”. Dosarul penal a fost inregistrat dupa cinci ore de la primul apel la 112

news

Alexandru Cumpanasu a prezintat, joi,  un raport care arata ca anchetatorii au aflat cu cinci ore inainte de patrunderea in locuinta suspectului ca numarul de pe care fata a sunat la 112 apelase in luna mai telefonul lui Gheorghe Dinca. Nu se precizeaza carei institutii ii apartine raportul, dar acesta consemneaza ca procurorii de la Parchetul de pe langa Judecatoria Caracal, de la DIICOT si politistii au stabilit de comun acord sa nu intre in locuinta suspectului inainte de ora sase, intrucat nu au identificat ”indicii de savarsire a unei infractiuni flagrante in derulare”. Concluziile raportului arata ca au existat probleme in gestionarea situatiei, dar si in inregistrarea cauzei, dosarul penal fiind constituit cu cinci ore intarziere.

Alexandru Cumpanasu publica, joi, pe Facebook un raport cu privire la inregistrarea disparitiei nepoatei sale, Alexandra Macesanu, si la masurile intreprinse de autoritatile din Caracal pana la momentul in care dosarul a fost declinat dupa ce s-a conturat suspiciunea unei infractiuni de omor.

Raportul arata ca autoritatile din Caracal au luat in serios cazul, abia dupa ce un procuror de la DIICOT Craiova a vazut la televizor date despre disparitia unei fete din oras.

”La data de 25 iulie, in jurul orelor 12.00, procurorul Vasilescu Liviu din cadrul DIICOT Serviciul Teritorial Craiova a vazut la un post de televiziune ca a disparut o minora de pe raza municipiului Caracal. In aceasta situatie, ia legatura cu Politia Municipiului Caracal si a aflat ca intr-adevar s-a reclamat disparitia, iar in jurul orelor 11 o persoana de sex feminin a apelat serviciul 112 ca a fost batuta si violata de un barbat in jur de 50 de ani, fiind sechestreaza intr-o locuinta din Caracal”, se arata in raport, fara a se preciza carei institutii ii apartine, scrie news.ro. Cel mi probabil este insa raportul Parchetului General.

Considerand ca situatia este similara cu dosarul pe care-l instrumenta – disparitia Luizei Melencu – procurorul a pornit catre Caracal, iar in jurul orei 15:10 l-a informat pe prim-procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Caracal.

Raportul mai consemneaza faptul ca, desi Alexandra Macesanu sunase deja de trei ori la 112, ”nu s-a intocmit proces verbal de sesizare din oficiu cu privire la comiterea infractiunilor reclamate prin serviciul 112”.

Procurorul DIICOT a cerut politistilor toate datele referitoare la disparitia Alexandrei si a inregistrat dosarul penal, procurorul Cristian Ovidiu Popescu fiind desemnat cu cercetarea cauzei.

Intre timp, mama Alexandrei fusese sunata de pe un numar de telefon de un barbat care i-a spus ca aceasta este in siguranta si pleaca in strainatate.

Procurorii au dispus supravegherea celor trei numere de telefon – cel de pe care s-a apelat serviciul 112, telefonul de pe care a fost apelata mama victimei si telefonul victimei.

Raportul mai arata, insa, ca ore in sir telefoanele nu au mai fost active pentru a se putea face localizarea acestora.

”La scurt timp, procurorul de caz a fost informat ca numerele de telefon indicate nu mai sunt active, motiv pentru care urmeaza sa efectueze in continuare verificari (…) au mai precizat ca acestea apartin unor cartele prepay al caror utilizator este necunoscut. In jurul orei 1, Compartimentul Operatiuni Speciale a precizat ca, din verificarile efectuate, a rezultat ca numarul de telefon de la care minora Macesanu Alexandra Mihaela a apelat serviciul 112 a efectuat un apel in luna mai 2019 catre numarul de telefon inregistrat pe numele Dinca Gheorghe”, se mai arata in raport.

Documentul prezentat de Alexandru Cumpanasu relateaza faptul ca anchetatorii au identificat trei posibile locuinte ale lui Gheorghe dinca – domiciliul actual, fostul domiciliu si adresa la care locuiste fiul sau.

”Intrucat lucratorii de politie care au verificat locuinta lui Dinca Gheorghe nu au identificat indicii de savarsire a unei infractiuni flagrante in derulare au prezentat speta procurorului Popescu Cristian Ovidiu si prim-procurorului Zavoianu Catalin Alexandru din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Caracal, procurorului Vasilescu Liviu din cadrul DIICOT Craiova precum si conducerii Politiei Municipiului Caracal si reprezentantilor IPJ Olt care, de comun acord, au decis ca perchezitia domiciliara sa fie realizata potrivit procedurii, incepand cu ora 6”, se mai arata in raport.

Concluziile documentului vorbesc despre management defectuos si despre inregistrarea cauzei cu intarziere, dosarul penal fiind inregistrat dupa cinci ore de la sesizarea prin 112.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: