Rar protest al femeilor din Afganistan impotriva inchiderii saloanelor de infrumusetare

actualitate

Aproximativ 50 de femei din Afganistan au protestat, miercuri, la Kabul, fata de decizia talibanilor de a inchide saloanele de infrumusetare pentru femei, potrivit BBC.

Femeile au scandat „munca, paine si dreptate”.

Gardienii talibani au raspuns cu tunuri cu apa, iar unele dintre protestatare au spus ca au fost folosite si pistoale asomatoare.

Drepturile femeilor au fost din ce in ce mai restrictionate de cand conducatorii talibani au revenit la putere in 2021.

Talibanii au dat patronilor de saloane ragaz o luna, incepand cu 2 iulie, pentru a inchide mii de saloane de infrumusetare din intreaga tara. Ei au spus ca purtarea perucilor si pensatul sunt impotriva valorilor islamice, iar parintii risipeau banii pe saloanele de infrumusetare atunci cand cuplurile se casatoreau.

Decizia restrictioneaza si mai mult spatiile accesibile femeilor afgane, carora le sunt deja interzise salile de clasa, salile de sport si parcurile. Mai recent, talibanii le-au interzis sisa lucreze pentru Natiunile Unite.

Inchiderea tuturor saloanelor de infrumusetare va duce la pierderea a 60.000 de locuri de munca, a spus Camera de Comert din Afganistan.

Saloanele de infrumusetare au fost inchise ultima data cand talibanii au guvernat intre 1996 si 2001. Au ramas deschise dupa ce talibanii au reluat puterea in urma cu doi ani, dupa retragerea fortelor americane, dar vitrinele magazinelor erau adesea acoperite, iar imaginile femeilor din afara saloanelor au fost vopsite cu spray pentru a le ascunde fetele.

Restrictiile impuse femeilor, care includ coduri vestimentare stricte si faptul ca nu pot calatori neinsotite au continuat in ciuda condamnarii internationale.

Au existat proteste sporadice minore impotriva masurilor introduse de talibani, dar orice forma de disidenta este zdrobita.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: