Rares Bogdan anunta ca Ludovic Orban va demisiona ca sa forteze anticipate: Deciziile sunt luate!

politica

Prim-vicepresedintele PNL Rares Bogdan sustine ca Ludovic Orban va demisiona in februarie din fruntea Guvernului pentru a forta astfel organizarea de alegeri parlamentare anticipate „cel mai tarziu in aprilie”.

Intr-o emisiune la Antena 3, Rares Bogdan a spus ca nu poate face el anuntul oficial, pentru ca acesta va fi facut de Orban „la momentul oportun”. Insa europarlamentarul a continuat cu dezvaluirile, inclusiv aceea ca „acum vorbim despre Guvernul Orban I”, caci tot Ludovic Orban va fi premierul desemnat dupa alegerile anticipate.

Rares Bogdan mai spune ca PNL mai are nevoie de 24 de voturi pentru a fi siguri de demersul lor si ca, atunci cand le vor avea, vor declansa procedurile pentru alegerile anticipate. „Deciziile sunt luate”, a spus categoric liberalul.

Ulterior, intr-o interventie la Digi24, Rares Bogdan a detaliat putin, aratand ca e datoria liberalilor sa declanseze anticipatele.

„Noi vom folosit toate mijloacele constitutionale pentru a genera alegeri anticipate. Este obligatia noastra. Este o cerinta a alegatorilor nostri. Acest demers este sustinut de USR, UDMR si PMP. Ne asteptam ca cei care au sprijinit investirea Guvernului Orban, din 23 de parlamentari ALDE, sa sustina demersul nostru. (…) Este normal sa ne dorim o majoritate formata din doua sau trei forte politice, din care vioara intai sa fie PNL si un Guvern condus de Ludovic Orban. Veti vedea ca avem toti pasii pregatiti, lunile februarie, martie vor fi extrem de interesante. Cel tarziu in aprilie vom avea alegeri anticipate”, a declarat Rares Bogdan la Digi24.

Prim-vicepresedintele PNL a spus ca grupul de noua parlamentari demisionari din Pro Romania vor sustine anticipatele.

„Avem toata convingerea ca grupul condus de Sorin Cimpeanu si Daniel Constantin, cei noua demisionari din Pro Romania, vor sustine acest demers. Ar mai fi nevoie de 24 de voturi care pot fi formate din demisionari, din asa numiti independenti si din cei care apartin minoritatilor nationale. (…) Liderii politici, in frunte cu Ludovic Orban, muncesc la acest demers de declansare a alegerilor anticipate”, a precizat Rares Bogdan.

Declaratiile lui Bogdan vin dupa ce ieri Orban a vorbit pe acest subiect, dar fara a oferi date concrete, ba chiar a spus ca nu isi va da demisia decat atunci cand va fi sigur ca majoritatea parlamentarilor vor anticipate si vor respinge doua guverne consecutiv.

„Deci, eu, in momentul in care voi lua o decizie, si voi lua o decizie responsabila, pentru ca nu suntem de acord ca un partid serios ce suntem, sa declansam procedura de anticipate fara sa avem o minima garantie ca sunt posibile alegerile anticipate. Va repet, e o procedura constitutionala care, pentru a permite presedintelui sa dizolve Parlamentul si sa se poata organiza alegeri anticipate, este necesara respingerea a doua propuneri de Guvern de catre Parlament. Ceea ce inseamna ca trebuie sa convingem un numar semnificativ de parteneri politici care sa detina un numar cat mai apropiat de 50% din Parlament, astfel incat sa avem garantia ca se pot face aceste alegeri anticipate”, a spus premierul Romaniei.

Amintim ca jurnalistii de la Adevarul au prezentat azi informatii pe surse potrivit carora anticipatele ar fi subiect de disputa intre Ludovic Orban si Klaus Iohannis. Liderul PNL ar vrea anticipate doar in urma unui pact politic care sa implice toate partidele parlamentare, o varianta utopica, in conditiile in care PSD, ALDE si ProRomania se opun cu fermitate. In schimb, Iohannis le doreste cat mai repede, ca PNL sa profite inca de pe urma simpatiei obtinute in alegerile prezidentiale si sa castige majoritatea parlamentara cat PSD e inca debusolat, iar USR se devoreaza intern.

Comentarii: