politica

Rares Bogdan, replica taioasa pentru Kelemen Hunor. UDMR scoate flutura din nou autonomia Tinutului Secuiesc: „Nicio forma de autonomie nu lezeaza unitatea statului roman si integritatea teritoriala”

Europarlamentarul Rares Bogdan are o replica taioasa pe liderul UDMR, Kelemen Hunor, dupa ce acesta a declarat marti seara ca „nicio forma de autonomie nu lezeaza unitatea statului roman si integritatea teritoriala”. „Atunci cand autonomia se cere a fi functionala dupa criteriul etnic, avem o problema”, arata Rares Bogdan.

„Draga Hunor, in Transilvania, precum stii, romanii si maghiarii, romanii si sasii, romanii si toate minoritatile se inteleg bine, muncesc impreuna, se casatoresc, fac copii, participa impreuna la proiecte de dezvoltare, impart aceleasi birouri, merg impreuna in concedii. Cu totii au un trecut istoric, stramosi, si totusi, gasesc motive sa fie fericiti impreuna. Sunt mai fericiti daca muncesc cot la cot. Isi aleg autoritatile, consiliile locale si judetene, iar acolo unde primarii si sefii de CJ au viziune, ingredientul etnic nu are relevanta. Si asta deoarece o sosea nu are culoare etnica. Nici un frigider, o linie de tramvai, o fabrica de lapte, un centru de cercetare sau o sectie de chirurgie. Ne operam de apendicita in limba medicala.

In urma alegerilor, rezulta majoritati. Iar acestea, in anumite localitati, ne arata ca exista, deja, autonomie. Acolo unde secuii sunt majoritari, administratiile decid, prin vot, cum se dezvolta localitatile, cum se investesc banii. Cum se numeste asta daca nu autonomie de decizie? Clujul, Oradea, Sibiul, Miercurea Ciuc sau Botosaniul functioneaza dupa aceleasi reguli: eficienta, ridicarea nivelului de trai.

Dar, draga Hunor: atunci cand autonomia se cere a fi functionala dupa criteriul etnic, avem o problema. Nu cu o minoritate, ci cu intentia de a inlocui competenta cu numele din buletin. In istorie, nu neaparat doar a Romaniei, optiunea atitudinii pe criterul etnic, culoarea pielii, confesiunea religioasa au facut ravagii. Asta trebuie sa iertam, dar sa nu uitam, pentru a nu ajunge iar, Doamne fereste, la mugurii dezbinarii. Stii si tu, stiu si eu, exista inca oameni care nu se pot dezbara de trecut. Nu sunt de condamnat. Dar trebuie sa le explicam ca nu traditiile, limba, cultul religios trebuie sa fie criteriul dezvoltarii comunitatilor, ci dorinta de a ne iubi. Trebuie sa facem pasul de la a ne tolera la a ne iubi, daca suntem crestini. Azi un om, maine altul. Ce minunate sunt dansurile unguresti, tocanitele, copiii care spun poezii in limba materna sub steagul Romaniei! Ce bune sunt pacea si intelegerea, nu ura, discordia, sabotajul!

As promova Romania, daca as avea posibilitati, chemand oamenii din toata lumea sa vada cel mai larg conglomerat de etnii si traditii: veniti sa vedeti fagarasenii, dobrogenii, motii, secuii, sasii etc, sa le priviti mainile care fac paine in toate limbile si se roaga la acelasi Dumnezeu! Da, putem discuta despre mai multe competente la nivel local, despre o distribuire a banilor mai judicioasa, caci asta ar ajuta si romanii, si secuii, si sasii, pe toti. Dar criteriul etnic, care poate merge pana la sfidarea statului, trebuie sa ramana in trecut!”, scrie Rares Bogdan pe Facebook.

Vicepremierul Romaniei, liderul UDMR Kelemen Hunor, a declarat marti seara, intr-o emisiune televizata, facand referire la discutiile despre autonomia Tinutului Secuiesc, ca nicio forma de autonomie nu lezeaza unitatea statului roman si integritatea teritoriala.

„Noi am spus de fiecare data si sunt de acord cu dumneavoastra ca trebuie o abordare extrem de echilibrata si cu argumente si de fiecare data trebuie sa spui ca nici autonomia locala, nici autonomia regionala, nicio forma de autonomie nu lezeaza unitatea statului roman si integritatea teritoriala. Astea sunt lucrurile care trebuie precizate de fiecare data si eu incerc cand discutam serios si cu argumente despre orice forma de subsidiaritate sau de autonomie sa incep cu aceasta fraza: nu lezeaza integritatea teritoriala si unitatea nationala”, a declarat Kelemen Hunor, la Antena 3.

Liderul UDMR a spus ca autonomia inseamna subsidiaritate si aducerea deciziilor la nivelul comunitatii, nu secesionism.

„Da, exista aceasta sensibilitate, zic eu absolut fara nicio baza, dar o inteleg, da, fiindca oamenii au impresia ca autonomie inseamna secesionism. Nu inseamna secesionism. Universitatile sunt autonome, sunt regii autonome, nu exista secesionism. Autonomie inseamna ca tu decizi despre viata ta. In ceea ce priveste aceasta idee a subsidiaritatii, e valabila pentru fiecare comunitate locala, nu e valabila doar pentru Secuime, nu e valabila doar pentru o anumita parte a tarii. Da, acolo unde traiesc maghiari sau alte comunitati etnice, intervine o alta chestiune: competenta lingvistica, asta este ceva in plus fata de Oltenia, fata de Moldova, fata de Muntenia: o competenta lingvistica in relatia cu autoritatile, dincolo de scoala, dincolo de institutiile culturale. Dar, in rest, lucrurile ar trebui sa mearga paralel: decizii lasate in mana comunitatilor locale, in cele mai multe domenii, cu mici exceptii, asta am spus de fiecare data. Fiindca relatiile externe, Justitia, Apararea, Ordinea Publica de fiecare data trebuie sa ramana la nivelul autoritatii centrale. Despre acest lucru vorbim”, a mai spus vicepremierul Romaniei.

Acesta a punctat faptul ca si Secuimea face parte din Romania, ca si Tara Motilor, Dobrogea sau alte regiuni, in tara noastra existand mai multe identitati regionale.

Kelemen a facut referire si la afirmatiile din luna aprilie ale presedintelui Klaus Iohannis, potrivit caruia PSD a facut o intelegere cu UDMR ca „sa dea Ardealul ungurilor” si a aratat ca isi mentine parerea ca seful statului a gresit la acea data, dar considera ca acestea au facut parte din campania electorala de la acea vreme, insa nu pot fi uitate.

„Nu se uita aceste lucruri, dar in a tine minte lucrurile nu schimbi trecutul. A ierta si a trece mai departe, schimbi viitorul. Noi acum ne-am intors cu fata spre viitor si vreau sa cred ca vom reusi sa construim impreuna ceva”, a mai afirmat vicepremierul Romaniei.

El a mai mentionat ca a mai propus si va mai incerca sa propuna ca problematica minoritatii maghiare sa fie scoasa din dezbaterile si luptele politice interne, intrucat de fiecare data apar tensiuni si se pune la indoiala loialitatea maghiarilor din Romania.

„Daca de fiecare data cand partidele mari romanesti intra in razboi, nu cu noi, nu cu tara, nu cu cetatenii, cu ei, ca asa e in politica si ne baga pe noi in aceasta lupta, atunci imediat apar tensiuni. Oamenii spun ‘domnule, stai, stai ca daca acela spune ca ungurii vor sa fure Ardealul, ca maghiarii vor sa faca rau Romaniei, e o problema undeva’. De fapt, noi niciodata nu am vrut, nu vrem si nu vom face rau Romaniei, nici eu nici colegii mei. E tara noastra, am ramas aici, nu am plecat, asa cum nu au plecat nici parintii nostri, nici strabunicii, nici bunicii nostri. Noi vrem sa construim o tara mai buna, impreuna cu romanii. Deci, asta trebuie sa fie perspectiva. Daca tot timpul se pune la indoiala si sub semnul intrebarii loialitatea maghiarilor din Romania, asta e o problema: fiindca eu m-am nascut aici, sunt cetatean roman si exact cum orice om din aceasta tara respecta tara si eu sunt loial, sunt si maghiarii. Sa nu se puna la indoiala niciodata loialitatea maghiarilor din Romania, fiindca nu e corect”, a aratat Kelemen Hunor.

In legatura cu folosirea steagului secuiesc, liderul Uniunii a tinut sa precizeze ca acesta face parte din simbolistica unei comunitati din Romania si „nu este impotriva romanilor sau a Romaniei”, asa cum nici „secuii nu sunt impotriva romanilor si a Romaniei”.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Rusia a ajuns sa importe benzina din Belarus. Industria petroliera a lui Putin, piatra de temelie a economiei rusesti, este in mare dificultate

Atacurile cu drone ucrainene asupra centrelor petroliere si rafinariilor rusesti pun in pericol industria petroliera…

5 ore ago

Tinerii PSD-isti au stricat un eveniment al liderilor PNL: „Daca esti penal stai departe de mine”

Presedintele CJ Iasi Costel Alexe si primarul Mihai Chirica, dar si europarlamentarii Rares Bogdan si…

O oră ago

Rares Bogdan: „Rares Bogdan isi asuma ca alianta PSD-PNL va avea minimum 17 europarlamentari, putem merge spre 19 sau 20”

Prim-vicepresedintele PNL Rares Bogdan sustine ca Alianta PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate…

O oră ago

Experti din Bundestag: Introducerea de trupe in Ucraina de catre un stat NATO nu implica intreaga Alianta in razboi

Serviciul de cercetare al Camerei inferioare a parlamentului german, Bundestag, a declarat ca desfasurarea de…

O oră ago

Chinezii au construit in desert macheta centrului capitalei Taiwanului, probabil pentru a simula planuri de invazie

Pe un teren de antrenament militar situat in regiunea desertica Mongolia Inferioara, China a construit…

5 ore ago