Rares Bogdan sustine ca Austria trebuie sa plateasca despagubiri Romaniei pentru blocarea intrarii in Schengen

news

Parlamentul European a adoptat, miercuri, o rezolutie bazata pe petitia depusa in PE de societatea civila din Romania prin care se solicita contestarea legalitatii veto-ului Austriei impotriva aderarii tarii noastre la spatiul Schengen. Documentul a fost adoptat cu 526 voturi ”pentru”, 57 voturi ”impotriva” si 42 de abtineri. Europarlamentarul Rares Bogdan sustine ca Austria trebuie sa-si piarda dreptul de vot in Consiliu pentru incalcarea Tratatului UE si sa i se suspende fondurile.

„Austria trebuie sa plateasca despagubiri Romaniei pentru blocarea in Schengen! Austria trebuie sa-si piarda dreptul de vot in Consiliu pentru incalcarea Tratatului UE si sa i se suspende fondurile! Acum cateva minute: Victorie pentru Romania! Vot favorabil la motiunea Parlamentului European care pune la colt Austria pentru ca a blocat Romania sa intre in Schengen. Rezolutia la care am fost raportor din umbra al EPP, si care cere Comisiei Europene sa analizeze daca blocarea Romaniei nu reprezinta cumva o incalcare a Tratalelor UE, dar vorbeste si de compensatii pentru pierderile suferite dupa 2011, a trecut cu 526 de voturi. Este rezultatul unei munci alaturi de raportorul Dolors Montserrat, care a coordonat in Comisia de Petitii memoriul depus de Razvan Nicolescu, in numele Asociatiei pentru Energie Curata.

Textul motiunii este extrem de curajos. Cateva pasaje: votul impotriva n-a fost justificat juridic (pe romaneste, nu exista baza legala), fiind «mai degraba motivat de campanii politice nationale»; invita Comisia sa analizeze o posibila incalcare a Tratatului UE; indeamna Consiliul «sa isi indeplineasca obligatiile referitoare la cooperarea loiala (!!) in temeiul articolului 13 din TUE in relatia sa cu Comisia si cu Parlamentul European»; «solicita Consiliului sa respecte articolul 4 alineatul (2) din Actul din 2005 privind aderarea Republicii Bulgaria si a Romaniei la UE»; «Comisia ar trebui sa analizeze posibilele mecanisme de compensare a pierderilor financiare suferite de Bulgaria si Romania din cauza deciziei negative si nejustificate adoptate in privinta aderarii celor doua tari la spatiul Schengen, luand in considerare pierderile financiare inregistrate incepand din iunie 2011”; «indeamna Comisia sa analizeze toate procedurile posibile pentru a apara dreptul la libera circulatie al cetatenilor romani si bulgari»”, a declarat eurodeputatul liberal.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: