Rares Bogdan vrea sa il dea afara si pe PSD-istul Caciu din Guvern: „Sa plece acasa daca nu gaseste resursa bugetara pentru a mari pensiile cu 16%”

politica

Prim-vicepresedintele PNL Rares Bogdan a anuntat, duminica seara, la Realitatea Plus ca Adrian Caciu (PSD) ar trebui sa demisioneze din functia de ministru al Finantelor daca pensiile romanilor nu vor fi marite cu 16%.

„PNL doreste marirea pensiilor si considera ca 10% este foarte putin. PNL doreste marirea pensiilor cu cat a ramas pana la 40%. Noi am marit odata cu 14%, altatdata cu 10%… Acum avem o crestere de 24%, deci trebuie facuta marirea cu diferenta care a ramas. Ministerul Finantelor este la domnul Caciu. Inflatia este de 15%. Domnul Caciu este obligat sa gaseasca sursa de finantare.

Propunerea va fi sa fie minim 16% cresterea astfel incat sa se ajunga la procentul de 40%. Domnul Caciu e obligat sa gaseasca o sursa de finantare pentru o crestere cu minim 16%. Nu e propunerea mea, e a PNL. Daca nu gaseste resursele, sa plece acasa. Dansul a anuntat o crestere cu 10%. Nu este 10%, ci 16% – potrivit legii. Asteptam sa vina la Coalitie cu resursele bugetare si sa facem majorarea. Nu de 5 si nici de 10%, asta este o jignire la adresa romanilor.

Am crescut cu 14% guvernul Orban si cu 10% guvernul Ciuca. Noi nu detinem ministerul Finantelor. Trebuie sa ne tinem de lege. (…)  Caciu negociaza mai prost decat domnul Citu, care se imprumuta cu 2% si acum ne imprumutam cu 8,5%. Il critica pe Citu, dar acum Caciu se imprumuta cu dublul dobanzii lui Citu. Luni sau marti vom avea sedinta de Coalitie si dl Caciu va fi rugat sa raspunda de ce Romania se imprumuta cu o dobanda de aproape 9%”, a atacat Rares Bogdan.

Citeste si: Violeta Alexandru atrage atentia, Budai ii pacaleste pe pensionari: „Inflatia a ajuns la 15%. Marirea de 10% inseamna mai putin decat scrie in lege”

Ministrul muncii, Marius Budai, a anuntat miercuri ca PSD va propune in coalitie cresterea pensiei minime cu 10%.

„Vom propune in coalitia politica majorarea salariului minim pana la 3.000 de lei, cu pastrarea acelui mecanism de netaxare a unei valori de 200 de lei. Valoarea va fi obligatorie. Aceasta inseamna ca 2800 de lei vor fi taxati, deci efortul suplimentar este pentru acei 250 de lei iar 200 de lei raman in continuare netaxati. Ne dorim ca in Romania sa incercam pe cat posibil sa nu mai existe saracie in munca. Daca tot vorbim de munca, doar intr-o luna de zile, contractele care au fost transformate din part-time in norma intreaga sunt in numar de 100.000.

A doua masura ii vizeaza pe cei 1,3 milioane de seniori ai Romaniei care incaseaza pensia minima. Vom propune majorarea pensiei minime de la valoarea de 1.000 de lei la valoarea de 1.100 de lei. In coalitie vom propune si majorarea punctului de pensie de la valoarea de 1.586 de lei la valoarea de 1.745 de lei”, a declarat Marius Budai.

Premierul Nicolae Ciuca a mentionat, marti, intr-o declaratie de presa, ca eventualele majorari de pensii si salarii depind de colectarile la bugetul de stat. „Va rog sa aveti incredere ca atat PNL, cat si PSD sau UDMR am avut in dezbatere masurile prin care sa protejam populatia si economia. Ca sa asiguram acest pachet de masuri sociale trebuie sa avem din ce sa asiguram banii necesari pentru a majora atat pensiile cat si salariile”, a spus Ciuca.

Mai mult despre: ,

Comentarii: