Rascoala in Craiova, orasul Liei Olguta Vasilescu. Sute de oameni protesteaza furioasi fata de minciunile ministrului: „Ne-au scazut salariile”

news

Aproximativ 450 de medici si asistente de la Spitalul Clinic de Urgenta Craiova au iesit in curtea unitatii medicale, luni dimineata, intr-un protest spontan provocat de nemultumirile privind veniturile salariale. 30 % din personal a ramas sa asigure functionarea sectiilor. De asemenea, in jur de 50 de angajati ai Spitalului de Urgenta „Bagdasar Arseni” din Bucuresti protesteaza, in curtea unitatii, fiind nemultumiti de sporuri, care, potrivit noii legi a salarizarii, sunt plafonate la 30%, ceea ce pentru unii dintre angajati duce la scaderea veniturilor.

In jur de 50 de angajati ai Spitalului de Urgenta „Bagdasar Arseni” din Bucuresti protesteaza, in curtea unitatii, fiind nemultumiti de sporuri, care, potrivit noii legi a salarizarii, sunt plafonate la 30%, ceea ce pentru unii dintre angajati duce la scaderea veniturilor.

Infirmiere, brancardieri si asistente de la Spitalului de Urgenta „Bagdasar Arseni” din Bucuresti au iesit, luni dimineata, in curtea unitatii sanitare, pentru a protesta. Oamenii sunt nemultumiti de noua modalitate de calcul al sporurilor, sustinand ca va duce la scaderea veniturilor cu sute de lei.

In cursul zilei de luni, ministrul Sanatatiii, Sorina Pintea, va avea o intalnire cu ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, pentru a discuta regulamentul de sporuri care se aplica angajatilor din sistemul medical.

„Am ales sa discut cu fiecare, sa vedem care sunt problemele. Discut cu fiecare manager in parte, ii rog sa-mi prezinte situatia, modul in care s-au repartizat sporurile. Nu este obligatoriu ca toata lumea sa ia sporul maxim. Cred ca weekendul asta am vorbit cu o suta de manageri. Pana acum s-au dat sporuri maxime”, a spus Sorina Pintea la Digi24.

De asemenea, 450 de medici si asistente de la Spitalul Clinic de Urgenta Craiova au iesit in curtea unitatii medicale, luni dimineata, intr-un protest spontan provocat de nemultumirile privind veniturile salariale. 30 % din personal a ramas sa asigure functionarea sectiilor.

Unul dintre liderii sindicatului angajatilor din Spitalul Craiova, medicul Eleodor Carstoiu a declarat, pentru Mediafax, ca veniturile tuturor angajatilor au fost diminuate, incepand cu luna februarie.

„Brancardierii si infirmierele nu au avut marire de salariu, la 1 martie, iar valoarea procentuala a sporului care se aplica la salariul nemarit a scazut, deci venitul lor scade. Asistentele sunt afectate la sporul de tura, adica cel pentru ca lucreaza si noaptea. Nu au orele de noapte platite, ca in Codul Muncii, cu 25% spor, ci se da un spor mai mic de 15% pentru faptul ca o treime din timpul lucrat este noaptea. Mai este afectata plata orelor de sambata si duminica, adica toate sunt la jumatate. La biologi, farmacisti, chimisti, la fel, nu s-a acordat marirea de salariu, insa sporul a scazut. Automat le-a scazut si venitul”, a declarat Carstoiu.

El a adaugat ca medicii au ajuns sa fie platiti cu 5% pentru orele de garda din timpul saptamanii.

„La medici, pentru garda nu se foloseste ca baza de calcul salariul de la 1 martie. Noi pentru garzi avem un alt contract de munca. Pentru acele ore de garda am ca valoare de calculare a tarifului orar salariul din ianuarie, nu pe cel din martie, iar sporurile care in ianuarie erau 75% in timpul saptamanii si 100% in weekend, la noi s-au redus la 5% in timpul saptamanii si 10% in weekend. Adica pentru garzile efectuate peste programul de munca, oamenii vor primi mai putini bani decat in ianuarie si februarie si probabil ca vor fi destui care vor renunta sa le mai faca. De asemenea, apare problema ca si cei care vin din afara sistemului public, medicii care n-au contract cu spitalul si vor doar sa faca garzi, vor fi platiti cu banii pe care ii ia un medici la debutul in profesie”, a afirmat Eleodor Carstoiu.

Angajatii spitalului sunt nemultumiti si de faptul ca nimeni din conducerea spitalului nu vine sa vorbeasca cu ei.

„Maine era un protest organizat, numai ca oamenii n-au mai avut rabdare. Eu am fost oprit de oameni, nici n-am reusit sa intru in spital. Actul medical nu este afectat. 30% din personal a ramas pe sectii. La protest suntem 400-500 persoane. Ideal ar fi sa vina cineva din conducere sa dea niste explicatii. Pana acum nu a venit nimeni”, a conchis Carstoiu.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: