Rascoala in CSM impotriva Liei Savonea. Trei judecatori se delimiteaza de comunicatul anti-Iohannis

news

Trei judecatori din CSM, Andreea Chis, Mihai Balan si Bogdan Mateescu, anunta ca nu sunt de acord cu afirmatiile din comunicatul Sectiei de judecatori a CSM prin care Klaus Iohannis este acuzat de „ingerinte deosebit de grave in justitie” pentru ca a respins-o pe Dana Garbovan.

Judecatorul Andreea Chis sustine ca un astfel de comunicat poate plasa CSM in contextul campaniei pentru prezidentiale, judecatorul Mihai Balan considera ca procedura de numire a ministrului este eminamente politica si nu are legatura independenta justitiei iar judecatorul Bogdan Mateescu arata ca arhitectura constitutionala nu permite unui judecator in functie sa fie nominalizat ministru.

”Un fost judecator este cea mai potrivita persoana pentru a fi desemnata ministru al justitiei. Indiferent, insa, de opinia noastra asupra calitatilor personale si profesionale ale unui coleg propus, in circumstantele date, un astfel de comunicat poate plasa institutia noastra in contextul campaniei electorale pentru prezidentiale, in care Presedintele si Primul Ministru, cele doua persoane implicate in numire, sunt candidati. Acesta este motivul principal, pe care il consider suficient, pentru care ma opun unui astfel de comunicat in acest moment. In masura in care nu sunteti de acord cu opinia mea, va rog sa mentionati ca decizia de a da comunicatul a fost luata cu majoritate”, a declarat Andreea Chis pentru g4media.ro.

Judecatorul Mihai Balan afirma ca „in discursul Presedintelui nu exista nicio referire la independenta sau probitatea profesionala a dnei Girbovan care sa atraga o reactie de acest fel din partea CSM”.

”Nu sunt de acord cu emiterea acestui comunicat deoarece intreaga procedura de modificare a componentei Guvernului Romaniei este una eminamente politica si nu are nicio legatura cu independenta justitiei. Atat propunerea formulata de Primul Ministru cat si decizia Presedintelui Romaniei sunt acte politice si, in calitate de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, nu doresc sa fiu implicat in niciun fel in aceste actiuni. In discursul Presedintelui nu exista nicio referire la independenta sau probitatea profesionala a dnei Girbovan care sa atraga o reactie de acest fel din partea CSM.

Dna Girbovan a participat la aceasta procedura nu in calitate de reprezentanta a Autoritatii judecatoresti ci de candidat propus de partidul de guvernamant. In situatia in care se va emite acest comunicat, va rog sa mentionati ca a fost adoptat cu majoritate”, spune Balan.

”Arhitectura constitutionala nici nu permite unui judecator in functie sa fie nominalizat ca ministru. Un judecator nu poate fi ministru, o spune explicit si CCR in decizia 45. Referirile la un judecator-propunere de ministru- nu pot aduce atingere sistemului judiciar in ansamblu, autoritatii judecatoresti. Respect alegerea colegei Girbovan, insa nu pot fi de acord cu acest comunicat”, adauga judecatorul Bogdan Mateescu.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: