Rascoala in Mongolia, protestarii au luat cu asalt sediul guvernului. Ei sunt furiosi ca guvernantii au furat 12,8 miliarde de dolari din profiturile la exportul de carbune – Video

externe

Mii de protestatari din Mongolia au luat cu asalt sediul guvernului din capitala Ulan Bator. Drumul spre resedinta premierului a fost  blocat de politie.

Potrivit presei din Mongolia, protestele au izbucnit dupa ce au aparut informatii potrivit carora oficialii guvernamentali au furat din profiturile companiei nationale a carbunelui.

Conform BNE, protestatarii au cerut numele oficialilor care ar fi deturnat profiturile statului mongol la exportul de carbune, in valoare de 44 de trilioane de tughrik mongoli (MNT) (12,8 miliarde de dolari) in ultimii doi ani. Pomii de Craciun din Piata Sukhbaatar au fost incendiati, iar protestatarii au blocat pentru scurt timp principalul bulevard al capitalei, Bulevardul Pacii.

Protestatarii au cerut guvernului sa dea socoteala pe aceasta tema, intr-un moment in care orice tip de profit ar putea ajuta tara sa negocieze dificultatile economice cauzate de recesiunea economica globala.

La 5 decembrie, membrii cabinetului au organizat o conferinta de presa pentru a aborda acuzatiile de furt in legatura cu veniturile din carbune.

„Guvernul a discutat aceasta problema de trei ori”, a declarat ministrul Dezvoltarii Economice, Khurelbaatar Chimed. „Persoane si oficiali puternici au fost implicati in furtul de carbune. Ca urmare, compania Erdenes Tavan Tolgoi a fost supusa in cele din urma unui regim special”, a declarat Khurelbaatar, lasand sa se inteleaga ca persoanele din cadrul companiei de investitii de stat Erdenes Mongol si din cadrul minei de carbune de stat Erdenes Tavan Tolgoi sunt responsabile pentru veniturile presupus delapidate.

„In ceea ce priveste furtul de carbune, au fost initiate 10 dosare penale, care sunt in curs de investigare in trei tipuri de cazuri care implica contracte, transport si cai ferate”, a adaugat Khurelbaatar.

Ministrul a identificat cinci fosti directori ai Erdenes Tavan Tolgoi ca fiind suspecti de furt de carbune.

Directorul general al Erdenes Tavan Tolgoi timp de patru ani, Gankhuyag Battulga, a fost demis in octombrie, fara a se oferi nicio explicatie pentru plecarea sa.

Presiunea asupra guvernului de a aborda problema coruptiei a crescut, consumatorii mongoli fiind supusi in acest an la presiunea unei inflatii cu doua cifre.

La sfarsitul lunii noiembrie, oficialii au explicat planurile de a transforma Erdenes Mongol intr-un fond suveran de investitii (SWF) insarcinat cu investirea profiturilor obtinute din resursele naturale vaste de carbune, cupru, aur si alte minerale ale tarii.

Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: