Rascoala in UDMR, parlamentarii din Cluj nu mai vor sa fie partasi la trocul cu PSD. Au absentat de la votul pe codurile penale

politica

Sociologul Barbu Mateescu anunta ca parlamentarii UDMR de Cluj au refuzat sa voteze, alaturi de colegii lor maghiari, in favoarea modificarilor scandaloase ale codurilor penale.

„Parlamentarii UDMR Cluj au refuzat sa participe la vot, in contra vointei UDMR-ului national. Macar atata”, a scris Barbu Mateescu pe Facebook.

Cei doi deputati UDMR de Cluj sunt Csoma Botond Hegedus Csilla.

13 deputati ai UDMR au votat in favoarea modificarilor facute la Codul Penal si la Codul de Procedura Penala, dupa ce au negociat cu PSD in favoarea unei Ordonante de urgenta care vizeaza drepturile lingvistice ale minoritatilor.

Astfel parlamentarii maghiari, alaturi de cei ai minoritatilor si alti neafiliati au fost de acord cu modificarile juridice in favoarea relaxarii pedepselor pentru coruptie, ajutand PSD sa aiba o majoritate calificata. Potrivit unor surse demne de incredere, in schimb, PSD va trece Ordonanta de Urgenta privind Codul Administrativ, care prevede intre altele obligativitatea folosirii limbii materne in serviciile deconcentrate si la nivelul autoritatilor locale, in localitatile in care o minoritate are peste 20% din totalul populatiei. Partial aceste prevederi se afla deja in vigoare, informeaza Europa Libera.

Proiectul de modificare a Codului de procedura penala a fost adoptat cu 181 de voturi „pentru” si 83 „impotriva”, iar cel demodificare a Codui penal a fost adoptat cu 180 de voturi „pentru” si 81 „impotriva”.

Ambele proiecte au fost dezbatute in procedura de urgenta, dat fiind ca ordonantele de urgenta care ar fi trebuit sa puna in acord codurile cu deciziile Curtii Constitutionale nu au fost emise, in pofida anuntului in acest sens facut de ministrul Justitiei Tudorel Toader, fapt care a provocat nemultumiri in PSD.

Mai mult despre:

Comentarii: