Rascoala Kazahstanului contra Moscovei, Rusia este acuzata de aroganta. Ambasadorul rus a fost convocat la Ministerul de Externe al Kazahstanului

externe

Autoritatile kazahe au respins miercuri cererea Rusiei de expulzare a ambasadorului Ucrainei pentru comentarii privind „uciderea” rusilor, reprosand Moscovei ceea ce au numit un ton nepotrivit intre „parteneri strategici egali”.

Legaturile Rusiei cu Kazahstanul si cu alti cativa dintre fostii sai aliati sovietici au devenit tensionate in urma razboiului din Ucraina, in special din cauza incercarilor presedintelui Vladimir Putin de a renunta la acordurile de frontiera post-URSS in estul tarii.

Tensiunile au escaladat dupa ce ambasadorul Ucrainei la Astana, Petro Vrublevskiy, a declarat in august, intr-un interviu acordat unui blogger local, referindu-se la razboiul din Ucraina, ca „cu cat mai multi rusi ucidem acum, cu atat mai putini dintre ei vor trebui sa ucida copiii nostri”.

Ca raspuns, Rusia a cerut Kazahstanului sa il expulzeze pe diplomat, dar Astana a cerut in schimb Kievului sa il inlocuiasca, spunandu-i ca comentariile sale sunt inacceptabile pentru o tara cu o minoritate etnica rusa numeroasa.

Purtatoarea de cuvant a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat marti ca Moscova este „indignata” de faptul ca Vrublevskiy se afla inca in Astana si ca l-a convocat pe ambasadorul kazah, informeaza Reuters.

Miercuri, purtatorul de cuvant al ministerului kazah de externe, Aibek Smadiyarov, a calificat tonul lui Zaharova drept „discordant cu natura relatiilor aliate dintre Kazahstan si Rusia ca parteneri strategici egali”, adaugand ca ambasadorul rus va fi convocat la randul sau la ministerul kazah.

Smadiyarov a declarat ca Vrublevskiy va parasi Kazahstanul odata ce va fi instalat un nou ambasador ucrainean.

Kazahstanul a mentinut in mod traditional legaturi economice si de securitate stranse cu Rusia, dar s-a distantat de Moscova dupa ce aceasta a invadat Ucraina in februarie.

Astana a facut apel la o rezolvare pasnica a conflictului – pe care Moscova il numeste „operatiune militara speciala” – si a refuzat sa recunoasca referendumurile prin care Rusia a anexat parti din Ucraina.

Comentarii: