Rascoala la CCR, judecatorul Daniel Morar anunta ca este „nula” decizia CCR prin care sunt salvate pensiile speciale ale parlamentarilor

politica

Judecatorul CCR Daniel Morar a anuntat, joi, ca decizia CCR privind neconstitutionalitatea taierii pensiilor speciale ale parlamentarilor este nula.

Morar a declarat la Digi24 ca a cerut ca intreaga discutie sa fie amanata si a ales sa paraseasca sedinta. Acest lucru ar duce la nulitatea deciziei majoritatii, a precizat Morar.

Curtea Constitutionala a Romaniei a decis, joi, ca legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor este neconstitutionala, sustin surse oficiale. Cu sase voturi „pentru” si trei „impotriva”, judecatorii constitutionali au decis ca alesii sa-si primeasca pensiile speciale inapoi.

Odata cu decizia Curtii Constitutionale, aproximativ 820 de fostii parlamentari care beneficiau de aceste pensii speciale isi vor primi banii inapoi pe ultimele 15 luni – perioada in care a fost sistata plata. Unii ar putea primi si 15.000 lei retroactiv. Suma totala este estimata la peste 10 milioane de euro.

Curtea Constitutionala a Romaniei a explicat, joi, ca legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor a fost adoptata intr-o singura zi, „cu incalcarea tuturor termenelor”, „ceea ce reprezinta o afectare a procedurii de adoptare in ansamblul sau”.

Potrivit unui comunicat al CCR, in sedinta de joi, Curtea Constitutionala, in cadrul controlului legilor posterior promulgarii, cu majoritate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca Legea 7/2021 pentru modificarea Legii 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor este neconstitutionala.

Curtea a precizat ca, potrivit articolului 76 alineatul (3) din Constitutie, „la cererea Guvernului sau din proprie initiativa, Parlamentul poate adopta proiecte de legi sau propuneri legislative cu procedura de urgenta, stabilita potrivit regulamentului fiecarei Camere”.

„Este o exigenta constitutionala ca scurtarea termenelor procedurale si accelerarea parcursului legislativ sa se realizeze numai in cadrul procedurii de urgenta – art. 76 alin. (3), si nu a celei generale – art.75. Or, legea criticata a fost adoptata in cadrul procedurii generale intr-o singura zi, cu incalcarea tuturor termenelor, ceea ce reprezinta o afectare a procedurii de adoptare in ansamblul sau. Respectarea art. 75 si art. 76 alin. (3) din Constitutie constituie fundamentul dezbaterilor democratice din Parlament si, prin substratul lor de valoare, presupun un schimb de idei intre cei ce exercita suveranitatea nationala”, a indicat CCR.

Conform judecatorilor CCR, evitarea sau limitarea dezbaterilor parlamentare prin scurtarea nejustificata a termenelor, fara a respecta prevederile constitutionale obiective si exprese in acest sens, denota „o atingere adusa insasi unei valori fundamentale a statului si anume a caracterului sau democratic”.

Prin urmare, Curtea a constatat incalcarea dispozitiilor constitutionale ale articolului 1 alineatul (3) in componenta referitoare la democratie, articolului 1 alineatul (5) in componenta referitoare la securitatea juridica a persoanei, precum si ale articolului 75 si articolului 76 alineatul (3) privind desfasurarea procedurii parlamentare de adoptare a legilor.

CCR a retinut si incalcarea principiului securitatii juridice.

Peste 70 de fosti parlamentari au actionat in instanta Legea 7/2021 pentru modificarea Legii 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor prin care au fost eliminate pensiile speciale.

Exceptiile de neconstitutionalitate au fost transmise de la instante din toata tara, respectiv Tribunalul Arad, Alba, Bistrita-Nasaud, Cluj, Hunedoara, Ialomita, Ilfov, Maramures, Salaj, Suceava, Timis si Curtea de Apel Timisoara.

In februarie 2021, Plenul Parlamentului a abrogat pensiile speciale ale senatorilor si deputatilor.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: