externe

Rascoala la Erevan. Protestatarii vor sa-l alunge pe premier dupa infrangerea rusinoasa in fata Azerbaidjanului

Mii de manifestanti s-au adunat sambata in centrul Erevanului pentru a cere demisia prim-ministrului Nikol Pashinyan, criticat pentru ca a acceptat incetarea focului ce consacra victoria Baku dupa sase saptamani de razboi in regiunea separatista Nagorno-Karabah din Azerbaidjan, populata majoritar de armeni, relateaza France Presse si EFE, citate de Agerpres.

Aproape 10.000 de oameni s-au adunat la inceputul dupa amiezii in Piata Libertatii din Erevan, iar numarul acestora continua sa creasca.

Protestul, convocat de Miscarea pentru Salvarea Patriei (MSP), creat de 16 formatiuni de opozitie, este transmis in direct de presa digitala armeana. Este cel mai mare protest al opozitiei de la inceputul miscarii de contestare a prim-ministrului armean.

Acordul de incetare a focului, semnat intre Baku si Erevan sub patronajul rus la 9 noiembrie, consacra importante castiguri teritoriale Azerbaidjanului si este considerat catastrofal de multi armeni, care au cerut demisia sefului guvernului. Armenia s-a angajat sa predea trei districte – Lacin (Berdzor), Kalbajar si Aghdam – care se aflau in afara controlului azer din 1994 si faceau parte dintr-o zona tampon in jurul Nagorno-Karabah, o regiune muntoasa populata in principal de armeni care s-au separat de Azerbaidjan dupa un razboi din anii 1990.

Acordul a permis totusi supravietuirea republicii autoproclamate si a prevazut desfasurarea a 2.000 de pacificatori rusi responsabili in special de asigurarea securitatii coridorului Lacin, care a devenit singurul drum ce leaga Nagorno-Karabah de Armenia.

Intr-o interventie televizata, sambata, Nikol Pashinyan a declarat ca nu intentioneaza sa demisioneze, afirmand ca prioritatea guvernului este acum organizarea intoarcerii prizonierilor de razboi si a cadavrelor victimelor.

De partea armeana, mai mult de 2.300 de soldati si 50 de civili au murit in timpul ostilitatilor.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Fostul sef al NATO: „Sistemele din Romania si Polonia ar trebui sa doboare rachetele Rusiei care vizeaza Ucraina”

Tarile NATO ar trebui sa foloseasca sistemele de aparare aeriana cu baze in Europa de…

8 ore ago

Barbatul care a atentat la viata premierului slovac Fico este poet, membru al Uniunii Scriitorilor din Slovacia. El are 71 de ani

Presa slovaca a relatat ca atacatorul care a tras cinci gloante asupra premierului Robert Fico…

12 ore ago

Cea mai bogata femeie din Australia cere Galeriei Nationale sa-i retraga portretul dintr-o expozitie

Miliardara australiana Gina Rinehart a cerut Galeriei Nationale din Australia sa-i elimine portretul dintr-o expozitie…

12 ore ago

Atacul asupra premierului slovac Robert Fico trimite unde de soc in toata Europa. Reactie si din partea SUA

Atacul de miercuri asupra premierului slovac Robert Fico in orasul Handlova, in urma unui eveniment…

12 ore ago

O locomotiva a Grup Feroviar Roman a luat foc la Poarta Alba

O locomotiva a Grup Feroviar Roman a luat foc, miercuri seara, la iesire din Poarta…

12 ore ago