Rasismul din Ditrau pateaza imaginea Romaniei. Presa din Europa incepe sa scrie despre cazul celor doi muncitori din Sri Lanka

news

O comuna din Romania se revolta pentru a protesta impotriva angajarii a doi sri-lankezi intr-o fabrica. Angajarea a doi sri-lankezi intr-o brutarie la Ditrau, o comuna mica romaneasca, a declansat furia unei parti a locuitorilor, scrie ziarul elvetian Le Matin, preluat de Rador.

Publicatia din Elvetia remarca faptul ca localnicii au fost condusi de preot si s-au declarat impotriva primirii de straini. Dupa o manifestatie si inmultirea vorbelor agresive impotriva noilor angajati, primarul localitatii rurale de 5.500 de locuitori a organizat sambata o adunare cu localnicii.

“Spuneti-ne ce va face probleme ca sa putem sa indreptam lucrurile (…). Avem doua subiecte: conflictul intre conducerea brutariei si comunitate, ca si, desigur, problema muncitorilor straini”, le-a spus Elemer Puskas, primarul din Ditrau celor circa 300 de participanti, potrivit jurnalistilor prezenti.

Condusi de preotul catolic din localitate, cei prezenti au rostit o rugaciune inainte de a dezbate pe marginea ingrijorarilor lor. Miercuri, preotul si circa 200 de locuitori au manifestat pentru a cere plecarea celor doi sri-lankezi, spunand ca se tem de un “aflux” de straini in aceasta localitate locuita de o populatie de limba si cultura maghiara.

Acelasi grup a creat pe Facebook o pagina intitulata “Vrem un Ditrau fara migranti” si a cerut organizarea unui referendum local impotriva angajarii de muncitori imigranti. Au existat amenintari impotriva proprietarilor locuintelor pe care le-au inchiriat cei doi salariati. Veniti la Ditrau in ianuarie, ei s-au mutat intr-o localitate vecina. “Este rezultatul discursului anti-migratie, foarte prezent in regiune si in Europa”, si-a exprimat regretul presedintele Consiliului romanesc anti-discriminare, Csaba Asztalos.

Comunitatea maghiara din Transilvania, din care provine si Csaba Asztalos, este “conectata” la media din Ungaria, care se raliaza pozitiilor prim-ministrului populist al Ungariei, Viktor Orban, a adaugat el.

Patronii fabricii de paine, care are 90 de angajati, afirma ca au cautat zadarnic sa angajeze localnici, in situatia in care Romania se confrunta cu o grava penurie de mana de lucru. Sambata, unii participanti la adunare au reprosat fabricii ca nu ofera conditii de munca satisfacatoare.

La sfarsitul intalnirii, conducerea fabricii a aratat intr-un comunicat ca se angajeaza sa-i mute pe cei doi salariati sri-lankezi intr-un alt loc de munca in afara comunei, fara a preciza pe ce fel de post.

Serviciile de politie judetene au anuntat de altfel sambata deschiderea unei anchete pentru incitare la ura si la discriminare. Cu o populatie de 19,5 milioane de locuitori, Romania a pierdut in utimii 30 de ani circa 4 milioane de locuitori plecati sa ocupe locuri de munca mai bine platite in strainatate. In 2020, tara intentioneaza sa recruteze din afara Uniunii Europene 30.000 de muncitori, in special originari din Asia, adica cu 10.000 mai multi decat cota din 2019.

Mai mult despre:

Comentarii: