Raspuns de la Bruxelles, Guvernul Dancila face o noua mare „porcarie”. Comisia Europeana nu a primit nicio cerere oficiala din partea Romaniei pentru acordarea unui ajutor financiar pentru pesta porcina

news

Comisia Europeana nu a primit deocamdata nicio cerere oficiala din partea Romaniei pentru acordarea unui ajutor financiar suplimentar in contextul crizei de Pesta Porcina Africana (PPA), informeaza Curs de Guvernare, care a obtinut o confirmare oficiala din partea Comisiei Europene. Asta in conditiile in care Romania poate solicita inclusiv decontarea a 50-75% din cheltuielile cu despagubirea fermierilor.

„Pentru a evita minciunile si manipularile de la Bucuresti, cursdeguvernare.ro a cerut detalii de la Bruxelles, pentru a analiza masurile si eficienta liptei impotriva pestei porcine, care rastoarna, catastrofic, toate calculele pe zootehnia romanesca, aflata dupa 14 ani de ebmargo asupra carnii de porc.

Raspunsurile oficiale primite sunt halucinante si-l someaza pe contribuabilul roman sa se pregateasca de factura despagubirilor:

Comisia Europeana NU a primit deocamdata nicio cerere oficiala din partea Romaniei pentru acordarea unui ajutor financiar suplimentar in contextul crizei de Pesta Porcina Africana (PPA), desi poate solicita inclusiv decontarea a 50-75% din cheltuielile cu despagubirea fermierilor.

Singurii bani europeni ajunsi in Romania pentru epidemia de PPA sunt cei alocati direct de Comisia Europeana, din bugetul special pentru preventia pestei porcine. E vorba de 1,2 milioane euro, alocati in perioada 2015-2018.

Eficienta cheltuirii acestor fonduri este descrisa de statistica europeana: 77% dintre focarele europene de pesta porcina sunt identificate in Romania”, scrie Curs de Guvernare.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat, saptamana trecuta, intr-o conferinta de presa ca pana la 27 august „sunt 10 judete afectate 121.012 porci care au fost sacrificati, au iesit practic din efective, morti, ucisi” „Din 2.500 de UAT-uri, care reprezinta Unitatile Administrativ Teritoriale din judetele respective, in judetul Bihor, din 531 de localitati sunt 8 afectate, acest lucru insemnand 1,5%. In Satu-Mare, din 285 sunt afectate 4, care inseamna 1,4%. In Salaj este vorba despre un focar in afara si nu la porcii domestici, ci la mistreti. In Braila, din 184 sunt 24 de unitati teritoriale, care inseamna 13%, in Constanta din 259, sunt 27 care inseamna 10,4%, in Galati din 245 una, care inseamna 0,4%, in Tulcea din 184 sunt 74, care inseamna 40,2%. In Ialomita, din 193 sunt afectate 24, care inseamna 12,4%, Calarasi – din 166, doua au fost afectate, care inseamna 1,2%, iar in Ilfov din 111 doua, care inseamna, 1,8% si mai sunt suspiciuni in doua localitati”, a mai adaugat ministrul.

Ultimele statistici privind evolutia pestei porcine arata ca numarul porcilor ucisi va depasi 350.000 in urma confirmarilor de focare din judetele Tulcea si Braila, iar numarul locurilor de munca desfiintate va fi de ordinul sutelor.

Dupa ce Carniprod (Tulcea) a deschis lista neagra cu 45.000 de porci ucisi si 150 de locuri de munca desfiintate, confirmarile de focare din judetul Braila – Tichilesti si Gropeni – vor adauga 200.000 la numarul de porci ucisi si 600 de posturi la numarul locurilor de munca desfiintate. Pana la acel moment, totalul la nivel national al porcilor ucisi era deja de peste 70.000 in ferme si aproape 50.000 in gospodarii ale populatiei, astfel ca numarul eutanasierilor va trece de 350.000.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: